INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Számítógépek az esőben

Infostart / InfoRádió
Nyitva hagyta az ablakot és ráesett az eső a számítógépére? Elöntötte a víz az alagsort, ahol a szervert tartja? Vagy csak kint felejtette a teraszon a laptopját, és elmosta a keddi özönvíz? Ha igen, ne kapcsolja be, még akkor sem, ha úgy gondolja, már kiszáradt - tanácsolja a Kürt Rt. adatmentési részlegének vezetője. Molnár Géza szerint ugyanis így keletkeznek a legnagyobb károk.

Alapvetően megfelelő helyiségben kell tartani a számítógépeket, szervereket, olyan helyen, ahol sem víz, sem pára nem éri őket. A víz ugyanis egyrészt tönkreteheti az elektronikát, másrészt mechanikai hibát is okozhat a winchesterekben - figyelmeztet a Kürt Rt. adatmentési részlegének vezetője.

Molnár Géza hozzátette: a legnagyobb kár általában akkor keletkezik, amikor a felhasználó - abban a hitben, hogy már kiszáradt - bekapcsolja a sérült gépet. A szakember szerint ugyanis a sok kis hézag miatt gyakorlatilag lehetetlen kiszárítani egy számítógépet.

Ha egyből szakemberek kezébe kerül a beázott eszköz, akkor szinte mindegyik menthető - hangsúlyozta Molnár Géza.

Az adatmentés költsége változó. A Kürt Rt.-nél például 50 ezer és több millió forint közötti összeget kérnek el érte, attól függően, hogy mekkora a kár, milyen eszközről van szó, és mennyi idő alatt kell elvégezni a munkát.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk