INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

A forint és a kormány "trükkje"

Infostart / InfoRádió
Négyszázezer kvatrillió - ennyi pengőt kellett 1946. augusztusának első napján adni egyetlen forintért. Az új pénznem bevezetésével egy időben feltöltötték az üzleteket is olyan árukkal, amelyeket fél éve sehol nem lehetett kapni. Így kényszerítették rá a lakosságot, hogy a fizetési eszközként használt aranyról és a dollárról áttérjenek az új forintra - mesélte az InfoRádióban Fekete János, az akkori új pénz egyik szülőatyja a forint 60. születésnapján.

A II. világháború utáni hiperinflációt úgy állították meg, hogy új pénzt hoztak létre. Mindez a kommunista pártvezetés ötlete volt - mondta el az InfoRádiónak a forint egyik szülőatyja.

Fekete János, az akkor 28 éves közgazdász aktívan kivette részét az új fizetőeszköz létrehozásában. Elmesélte, hogy a gyárak fél évig raktárra termeltek. Sem cipő, sem ruha nem került a boltok polcaira. Erre azért volt szükség, hogyha kijön az új pénz, legyen mit venni belőle - magyarázta a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnökhelyettese.

Fekete János elmondta: a háború után az emberek dollárért, vagy aranyért vásároltak, a pengő annyira értéktelen volt, hogy semmit sem lehetett kapni érte.

Hogyan lehetett rávenni az embereket az áttérésre?

"Ahhoz, hogy a lakosság körében kint levő dollárt be tudjuk szedni, az kellett, hogy olyan új pénzt hozzunk létre, amelyért valamit vásárolni is lehet. Teleraktuk áruval a boltokat, olyan árukkal, amiket 6 hónap óta senki sem látott. Kiírtuk, hogy egy tojás ára 10 fillér, egy pár cipő az 10 forint" - mesélte Fekete János.

Vásárolni pedig csak forinttal lehetett, amit az aranyért és a dollárt cserébe a nemzeti bankban kaphattak meg az emberek - tette hozzá a volt alelnök, megjegyezve, hogy 1946-ban a forint túl volt értékelve a dollárral szemben.

Miért nem a pengőt stabilizálták?

Arra a kérdésre, hogy miért hoztak létre új fizetőeszközt, miért nem a pengőből "vágtak le" nullákat és szilárdították meg, Fekete János azt mondta: saját fejük szerint akartak dolgozni, nem pedig a külföldi javaslatokat követni.

A neves közgazdász szerint egyébként ma, a kormány megszorító intézkedései, amelyek a bevételnövelésen alapulnak inkább, kevésbé fájdalmasak a lakosságnak, mintha a kiadási oldalt csökkentenék jobban.

Mint Fekete János mondta: a kiadások visszafogása a nyugdíjak, a különböző segélyek és a gyógyszertámogatások jelentős csökkentését jelentenék.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk