eur:
394.15
usd:
369.91
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla

A forint és a kormány "trükkje"

Négyszázezer kvatrillió - ennyi pengőt kellett 1946. augusztusának első napján adni egyetlen forintért. Az új pénznem bevezetésével egy időben feltöltötték az üzleteket is olyan árukkal, amelyeket fél éve sehol nem lehetett kapni. Így kényszerítették rá a lakosságot, hogy a fizetési eszközként használt aranyról és a dollárról áttérjenek az új forintra - mesélte az InfoRádióban Fekete János, az akkori új pénz egyik szülőatyja a forint 60. születésnapján.

A II. világháború utáni hiperinflációt úgy állították meg, hogy új pénzt hoztak létre. Mindez a kommunista pártvezetés ötlete volt - mondta el az InfoRádiónak a forint egyik szülőatyja.

Fekete János, az akkor 28 éves közgazdász aktívan kivette részét az új fizetőeszköz létrehozásában. Elmesélte, hogy a gyárak fél évig raktárra termeltek. Sem cipő, sem ruha nem került a boltok polcaira. Erre azért volt szükség, hogyha kijön az új pénz, legyen mit venni belőle - magyarázta a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnökhelyettese.

Fekete János elmondta: a háború után az emberek dollárért, vagy aranyért vásároltak, a pengő annyira értéktelen volt, hogy semmit sem lehetett kapni érte.

Hogyan lehetett rávenni az embereket az áttérésre?

"Ahhoz, hogy a lakosság körében kint levő dollárt be tudjuk szedni, az kellett, hogy olyan új pénzt hozzunk létre, amelyért valamit vásárolni is lehet. Teleraktuk áruval a boltokat, olyan árukkal, amiket 6 hónap óta senki sem látott. Kiírtuk, hogy egy tojás ára 10 fillér, egy pár cipő az 10 forint" - mesélte Fekete János.

Vásárolni pedig csak forinttal lehetett, amit az aranyért és a dollárt cserébe a nemzeti bankban kaphattak meg az emberek - tette hozzá a volt alelnök, megjegyezve, hogy 1946-ban a forint túl volt értékelve a dollárral szemben.

Miért nem a pengőt stabilizálták?

Arra a kérdésre, hogy miért hoztak létre új fizetőeszközt, miért nem a pengőből "vágtak le" nullákat és szilárdították meg, Fekete János azt mondta: saját fejük szerint akartak dolgozni, nem pedig a külföldi javaslatokat követni.

A neves közgazdász szerint egyébként ma, a kormány megszorító intézkedései, amelyek a bevételnövelésen alapulnak inkább, kevésbé fájdalmasak a lakosságnak, mintha a kiadási oldalt csökkentenék jobban.

Mint Fekete János mondta: a kiadások visszafogása a nyugdíjak, a különböző segélyek és a gyógyszertámogatások jelentős csökkentését jelentenék.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×