INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

"A Combino utasokat vitt, és ez hiba volt"

Infostart / InfoRádió
A Siemens felelősségének nevezte a Budapesten közlekedő Combino villamosok sorozatos meghibásodását a cég projektigazgatója.

Dirk Rösler elmondta: a Budapestnek eladott szerelvényeket a németországi gyárban és a fővárosban is tesztelték a forgalomba állítás előtt.

A 8-12 ezer kilométeres próbaüzem azonban - ahol az utasokat homokzsákok helyettesítették - nem szimulálhatta teljesen a valós körülményeket.

Így az, hogy a Combino már utasokat vitt, hiba volt - tette hozzá a szakember.

Típushibák

Dirk Rösler elmondta: a szombaton leállt Combino szerelvény hibája egyedi volt, a többi járműnél az ajtó menetzárója lazult ki, ahol kifolyt az olaj, ezért döntött úgy a cég, hogy átvizsgálásra visszahívja a szerelvényeket.

Az ajtóknál módosítják a beszerelési módot, és több csavart megerősítenek.

A hibák elhárításához Bécsből is érkeznek szakemberek, valamint Németországból folyamatosan figyelemmel kísérik a budapesti fejleményeket, és mobil szerelőegységek is azonnal rendelkezésre állnak.

A Siemens projektigazgatója szerint egyes hibákat a helyszínen, vagy éjszaka, a remízben a villamosvezető is el tud hárítani.

Visszatérhetnek

A projektigazgató közölte: a gyártó reményei szerint csütörtökön egy-két Combino villamos visszakerülhet a forgalomba.

Dirk Rösler kérdésre válaszolva elmondta: a Siemens eredeti árajánlatban légkondicionáló is szerepelt, de a BKV nem tartott igényt rá, így az aláírt szerződésben erről már nem volt szó.

A cég kész utólag, az eredeti ajánlatnak megfelelően beszerelni a klíma berendezést a szerelvényekbe.

A projektigazgató azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy a szellőző rendszer teljesítményét növeljék.

Dirk Rösler szólt arról is, hogy 2007 tavaszára az utolsó Combino is megérkezik Budapestre.


A címlapról ajánljuk