eur:
394.9
usd:
370.81
bux:
65148.44
2024. április 19. péntek Emma

Elutasították az államfő legfőbbügyész-jelöltjét

Nem választotta legfőbb ügyésszé a köztársasági elnök jelöltjét, Horányi Miklóst, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség főügyészét az Országgyűlés. A jelöltre 154-en szavaztak igennel, 194-en nemmel. Az államfő közölte: új jelöltre tesz javaslatot.

A köztársasági elnök a szavazás előtt közölte: Horányi Miklós olyan legfőbbügyész-jelölt, aki alappal számíthat arra, hogy bármely politikai párt képviselői a megválasztására szavaznak.

"A legfőbb ügyész személyére úgy tettem javaslatot, hogy a jelölés független legyen a politikai erőviszonyoktól" - mondta az államfő az Országgyűlés előtt.

Sólyom László közölte: azért nem folytatott előzetes egyeztetéseket a politikai pártokkal a jelölt személyéről, mert ki akarta zárni, hogy akár utólag is felmerülhessen, hogy a jelöltet egy "zárt ajtók mögötti egyeztetésen valamelyik párt javasolta volna, vagy hogy támogatása fejében bármelyik párt a jelölttől szervezeti vagy személyi intézkedéseket várt volna el".

Kiemelte: olyan választás előtt áll az Országgyűlés, amely nagy hatással lesz az ügyészség és azon keresztül az egész igazságszolgáltatás pártatlan működésére, és e szervek megítélésére a közvéleményben.

Hozzátette, hogy az elmúlt évek után az ügyészség elemi érdeke, hogy az alkotmányban előírt függetlensége és pártatlansága mind az országgyűlési pártok, mind a közvélemény számára megkérdőjelezhetetlen legyen.

Sólyom László szerint a jövendő legfőbb ügyésszel szemben mind a köztársasági elnök, mind pedig a képviselők azt a követelményt támaszthatják, hogy az alkotmánynak és a törvényeknek megfelelően működjön.

A köztársasági elnök elmondta: Horányi Miklós szakmailag és emberileg is alkalmas az ügyészi szervezet alkotmányos, pártatlan és hatékony vezetésére. Az államfő szerint vezetői készségét már bizonyította bírósági elnökként, majd egy multinacionális cég menedzsmentjében és a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség vezetőjeként.

Sólyom László köztársasági elnök április 4-én tett javaslatot az Országgyűlésnek arra, hogy Horányi Miklóst válassza meg legfőbb ügyésznek.

A parlamenti pártok közül ellenzék - a Fidesz, a KDNP és az MDF - támogatják az államfő jelöltjét. Az MSZP és az SZDSZ a plenáris ülést megelőző frakcióülésén arról határozott, hogy nem támogatja Horányi Miklós legfőbb ügyésszé választását.

Sólyom László a szavazás után közölte: új jelöltre tesz javaslatot.

"Bízom benne, hogy a parlament meg fogja érteni az érveimet. Tehát ugyanúgy fogok eljárni, mint most" - mondta az államfő.

Az MDF és a Fidesz elfogadhatatlannak tartja a parlamenti döntést. Részletek itt!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×