eur:
392.6
usd:
366.06
bux:
66717.42
2024. április 25. csütörtök Márk

"Van olyan helyzet, amikor nem kell demokratikus egyeztetés"

Sántít az a miniszterelnöki érvelés, miszerint nem várható el a politikusoktól, hogy "szentek" legyenek, ha közben az egész ország a kiskapukat keresi mindenben - mondta az InfoRádiónak Tóth István János. Az elemző szerint a hatalmas különbség az, hogy a kormányzat és a pártok hozzák a szabályokat. Ha jó és betartható szabályokat hoznak, akkor azt betartja a lakosság és az üzleti élet.

"Az nem megy, hogy egyébként mindenki keresi a kiskapukat, az emberek viszont azt rendelik meg a politikusoktól, hogy ti legyetek szentek" - mondta Gyurcsány Ferenc az origo hírportálnak adott interjújában.

Tóth István János, a Közgazdaságtudományi Intézet tudományos főmunkatársa szerint sántít ez az érvelés.

"Az nem érv, hogy azért nem számolunk el, nem számolnak el a pártok a pénzzel, mert a lakosság amúgy is szabályszegő, mert éppen a kormányzat és a pártok határozzák meg a szabályokat. Önmagukra nézve is olyan szabályokat kell alkotniuk, amit betartanak" - hangsúlyozta az elemző.

Az ésszerű és betartható szabályokat be is tartják

Tóth István János rámutatott: a szabályok meghozatalánál figyelembe kell venni azok ésszerűségét és betarthatóságát.

"Ha jó és betartható szabályokat hoznak, akkor azt be fogják tartani a vállalkozások és a lakosság is. Mindig lesznek persze szabályszegők, velük szemben fel kell lépni."

A szakértő szerint a kormánynak minden helyzetben a törvényesség betartását kell hangsúlyoznia.

Rossz üzenet már önmagában az is, hogy ha azt hangsúlyozza a miniszterelnök, hogy a kiskapuk országa Magyarország. Ez ugyanis csak erősíti a kiskapukeresést - vélekedett Tóth István János.

Hol a világos koncepció?

A szakértő azt mondja: el lehet fogadni, hogy azok próbálják helyre tenni a költségvetést, akik eddig félremenedzselték a "családi kasszát".

A probléma az, hogy míg a miniszterelnök a kampány alatt azt sugallta, hogy a program már kész, addig a választások után kiderült, hogy "semmi sincs készen".

A kormánynak le kellett volna tennie egy világos koncepciót - hangsúlyozta Tóth István János, aki szerint, ha egy kormányzat azt határozza el, hogy helyre teszi a költségvetést, ott nincs helye demokratikus egyeztetésnek.

"Meg kell mondani: ez van" - fogalmazott a szekértő, aki szerint pontosan ez volt a Bokros-csomag, amelynek máig nyúló pozitív hatásai voltak a magyar gazdaságra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:18
×
×
×
×