INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Teljesen megszűnhet a lakáshitelek állami támogatása

Infostart / InfoRádió
Szinte biztos, hogy az új Gyurcsány-kormány ismét hozzányúl a lakástámogatási rendszerhez. A részletek egyelőre nem ismertek, de szakértők szerint eltörlik az állami kamattámogatást, és a személyi jövedelemadó kedvezményt. Ezzel szomorú véget érhet a Medgyessy Péter által még megtartani ígért rendszer.

Ha a szakértőknek igaza lesz, teljesen megszűnne az állami támogatás a lakáshiteleknél - mondta az InfoRádióban a Városkutatás Kft. ügyvezető igazgatója.

Az intézkedés súlyát csökkenti, hogy a lakáshitelek 80 százalékát már devizában veszik fel, ezekhez pedig eddig sem járt állami támogatás.

Hegedűs József szerint az eddigi támogatási rendszer helyett olyanra lenne szükség, amely a rászorulókat támogatja. Például azokat a fiatalokat, akik úgy vásárolnák meg első lakásukat, hogy semmilyen szülői támogatásra nem számíthatnak.

Egy folyamat vége?

A 2002-es választási kampány egyik kulcseleme volt a lakástámogatási rendszer. Medgyessy Péter, az MSZP miniszterelnök-jelöltje azt ígérte, hogy kormányra kerülése esetén a rendszert megtartják, sőt, szélesebb kör számára kívánják biztosítani a lakáshoz jutást.

A Medgyessy-kormány megalakulása után egy ideig valóban nem is változtak a hitel feltételei, 2003 végén azonban - a költségvetés nehézségeire és a rendszer igazságtalanságára hivatkozva - jelentősen módosították a hitelfelvétel lehetőségeit.

A kormány megemelte, később megszüntette a lakáshitelek kamatplafonját, az államilag támogatott hitelek felső határának 30 millióról 15 millióra, a használt lakásoknál ötmillióra csökkentették; az évi 240 ezer forintos kamatkedvezményt 120 ezer forintban maximalizálták.

Ingatlanpiaci szakértők szerint a Gyurcsány-kormány által bevezetett Fészekrakó program nem hozott érdemi változást a korábbiakhoz képest, és egyre többen választották a támogatott forinthitelek helyett a devizahitelt, vállalva az árfolyamkockázatot is.

Így állt elő a Városkutatás Kft. igazgatója által is említett arány, miszerint a hitelek 80 százalékát már devizában veszik fel.

Kapcsolódó hang

Csák Attila, a Bokrétaház Kft. ügyvezetõ igazgatója
 


Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk