eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Késéssel startolt az elektronikus autópályadíj-szedési tender

Jövőre csaknem kilencszáz kilométer autópályán és autóúton kellene részben felváltania a matricás rendszert az új elektronikus díjszedésnek. A tender két hét késéssel startolt, és több részlete még nem dőlt el.

A Népszabadság arról ír, hogy a sztrádamatricát fokozatosan felváltó elektronikus díjszedésnek januártól valamennyi autópályán és autóúton működnie kellene. A 30-40 milliárd forintból kiépíthető országos hálózat rendszerválasztó tendere két hét késéssel startolt.

Jövőre mintegy kilencszáz kilométer autópályán és autóúton kellene részben felváltania a matricás rendszert az új elektronikus díjszedésnek. Egyelőre azonban még az sem dőlt el, hogy az elektronikus díjszedés csak a gyorsforgalmi utakra vagy a velük párhuzamos utakra is kiterjed majd.

Az újság arról is ír, hogy Budapesten legalább fél évet késik az új trolik szállítása, s ezzel a régi, elhasznált ZIU-k leselejtezése. A "rázós" járműveket a BKV hamarosan mindenképpen kivonja a forgalomból, ha kell, átmenetileg buszokat állít a helyükre.

A Magyar Nemzet cikke szerint lekörözték Magyarországot a gazdasági növekedésben az új uniós közép- és kelet-európai országok. Az Ecostat adata alapján arról számol be a lap, hogy az alacsony növekedési adatok is hozzájárulnak ahhoz, hogy hazánk GDP-arányos államadósságának mértéke immár Brazília és Törökország adósságával áll egy szinten.

A rossz makrogazdasági adatok miatt egyre több elemző említi a pénzügyi válság kockázatát Magyarországgal kapcsolatban. A Goldman Sachs 282-re emelte az euró-forint árfolyamára adott előrejelzését.

A lap arról is beszámol, hogy az átjelentkező szavazókról készítet statisztikák azt mutatják, elsősorban a szocialista pártnak kedveztek a jegyzői igazolással nem lakóhelyükön szavazó állampolgárok voksai.

A cél az lehetett, hogy sok helyütt már az első fordulóban eredményes legyen a szavazás, és a második fordulóban - mivel az Országos Választási Bizottság állásfoglalása ezt lehetővé teszi - az utazó szavazók visszavonatják az igazolást, és eredeti lakóhelyükön szavaznak.

Az index.hu arról számol be, hogy két jelenségre figyelmeztetnek a madridi és londoni merényletek nyomozásai: a terrorsejteket ma már Európán belül alakítják ki, a másik pedig, hogy az internetet használják fel a terroristák a kiképzésre és tervezésre.

A 191-es halálos áldozatot követelő 2004-es madridi merényletek ügyében vizsgálódó egyik spanyol bíró szerint helyi terroristák követték el a cselekményt, akiket csupán inspirált - de nem irányított - az al-Kaida.

Ez a csoport a kitervelésben egy weboldal tanácsait követte. Korábban a brit Observer című lapban jelent meg egy kormányzati jelentés vázlata, mely szerint a tavalyi londoni támadásban részt vett személyek sem voltak tagjai nagyobb terrorhálózatnak, a terrorcselekmény kiterveléséhez pedig a weben fellelhető információkat használták fel, írja a Reuters.

A Világgazdaság írása szerint hetente több kamionnyi olcsó holland csirketerméket hoz be az országban a magát magyar üzletláncként reklámozó CBA, még jobban lenyomva az egyébként is csökkenő magyarországi baromfiárakat - állítja az ágazati szereplőket tömörítő Baromfi Terméktanács.

Január óta a baromfiforgalom és az ipari átadási átlagár egyaránt 15-20 százalékkal csökkent, az ágazati bevételkiesés pedig elérte az ötmilliárd forintot. Eközben a húsipar sztrájkra készül a dolgozói béremelések elmaradása miatt.

Idén is elkészült a Napi Gazdaság tipikus húsvéti bevásárláson alapuló felmérése, ezúttal a Cora került ki győztesen a legnagyobbak közül, a sikert az Unicum hozta meg a francia cégnek. Feltűnő volt, hogy a termékek jó részénél mennyire közel voltak egymáshoz a hipermarketek árai.

Tavalyhoz képest a tojásárak emelkedése volt a legszembetűnőbb - a terméktanács szerint mostanra került elfogadható szintre az ár, ami a húsvéti kereslet lecsengése után is fennmaradhat.

A portfolio.hu írása szerint hetek óta gyengélkedik a forint árfolyama az euróhoz képest. A lap megvizsgálta, ennek tükrében hogyan változnak a devizahitelek törlesztő-részletei.

Az internetes lap arról is beszámol, hogy a problémák más tényezőből is fakadhatnak, például a rosszul felmért törlesztési erőből és a svájci frank- euró keresztárfolyamának elmozdulásából.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×