eur:
394.35
usd:
371.39
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Orbán Viktor az MDF oldaláról javasol közös kormányfő-jelöltet

Közös polgári miniszterelnök-jelölt állítását javasolta a Fidesz az MDF-nek - jelentette be Orbán Viktor pártelnök szerda délelőtt. Az ellenzéki párt elnöke hangsúlyozta: a kormányváltás érdekében mindkét pártnak félre kell tennie személyes és pártérdekeit. A volt miniszterelnök nem kívánta megnevezni annak a személynek a nevét, akit az MDF elnökének küldött levelében javasolt. Orbán Viktor mindössze annyit közölt, hogy a gazdasági összeomlás elkerülése érdekében az MDF oldalához tartozó politikust javasolt a kormányfő-jelölt posztjára.

A Fidesz elnöke közölte: a párt elnöksége keddi ülésén elemezte az első forduló után kialakult helyzetet. Az ellenzéki párt úgy látja, hogy új helyzet alakult ki az államháztartási hiány adatai kapcsán. "Az elmúlt 16 év legnagyobb megtévesztése történt Magyarországon, a Gyurcsány-kormány becsapta a választópolgárokat. Elsősorban azokat tévesztette meg, akik jóhiszeműen rájuk szavaztak. A költségvetés romokban van, a kormány kirámolta a kasszát" - közölte Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke kijelentette: ha nem történik változás, akkor elszabadulhatnak az árak, összeomolhat a forint. "Eddig elképzelhetetlen nehézségekkel kel szembenéznie Magyarországnak" - fogalmazott Orbán Viktor, aki hozzátette, hogy a pult alatti kormányzásnak véget kell vetni.

Személyes és pártérdek nélkül

Éppen ezért a nagyobbik ellenzéki párt úgy látja, hogy a kormányváltásnak nem lehet akadálya személyes vagy pártérdek. "Meg kell akadályozni, hogy újra pénzügyi válságba jusson az ország. Nem fogjuk hagyni, hogy az ország tovább vezesse az országot a jelenlegi úton, hogy becsapja az embereket és eltitkolja a helyzetüket. Nem hagyjuk, hogy megszorító csomagok legyenek" - mondta Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke szerint vasárnap kiderült, hogy többen vannak azok, akik kormányváltást akarnak. Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy 1998-ban a két forduló közötti összefogással sikerült megnyerni a választásokat.

Közös jelölt kell

A Fidesz vezetője szerint a polgári kormány nagy lehetőség előtt áll. "Egyszer már megoldottunk egy ilyen helyzetet a köztársasági elnökválasztáson, amikor olyan embert tudtunk találni, aki mindenkinek megfelelt. Olyan személyt kell találnunk, aki képes erre. Az a javaslatunk, hogy a polgári erők tegynek félre minden nézeteltérést és feltétel nélkül fogjanak össze. Ezért közösen állítsunk miniszterelnök-jelöltet, hiszen nyilvánvaló, hogy a Fidesz az MDF nélkül nem tud kormányt alakítani".

Orbán Viktor szerint miután nyilvánvalóvá vált, hogy a Fidesz miniszterelnök-jelöltjét nem fogadja el, ezért közös Fidesz-MDF jelölt kell. "Levelünket, amely személyi javaslatot is tartalmaz, elküldtük Dávid Ibolyának. Mindenkinek be kell látnia, hogy csak összefogva tudunk sikert elérni" - fejezte be Orbán Viktor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×