INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Még mindig 160 ezer hektár víz alatt

InfoRádió / MTI
Országszerte 157 ezer hektár áll víz alatt, de fokozatosan csökken az elöntött területek száma. Harmadfokú a belvízvédelmi készültség a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Fegyverneken és a Békés megyei Dobozon. Az árvízvédelmi készültségben lévő védvonalak hossza csökkent. a Tiszán jelenleg Tiszafüred és Rakamaz között harmadfokú a készültség.

Az ország 170 településén összesen 4400 épületet veszélyeztet az ár-, vagy a belvíz. Ez mintegy 17 ezer ember lakóhelyét érinti - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Dobson Tibor hozzátette: 65 településről, 157 ingatlanból összesen 588 embert kellett kiköltöztetni. Továbbra is mintegy 14 ezer ember vesz részt a védekezésben.

Komárom-Esztergom megyében Pilismarót és Dömös településeken továbbra sem iható a víz, és ugyanez a helyzet a Pest megyei Dobogókőn is, ezért a hatóságok továbbra is lajtoskocsival viszik az ivóvizet a rászorulóknak.

Kisebb szakaszon van árvízvédelmi készültség

Árvízvédelmi készültség már csak 2.440 kilométeren van - közölte Göncz Benedek, az Országos Műszaki Irányító Törzs illetékese.

A legmagasabb készültséget tartják fenn a Dunán Baja térsége alatt a bal parton az országhatárig, a Tiszán a Lónyay főcsatorna torkolata és a déli országhatár között, a Zagyván Szolnok és Újszász között, a Taktán, a Lónyay-főcsatornán, a Bodrogon, a Hármas-Körösön, a Hortobágy-Berettyón, valamint a Maros alsó szakaszán.

A Tiszán tartóssá válhat a magas vízszint

A Tisza jelenleg Tiszakeszinél tetőzik, és a szakemberek elhúzódó tetőzésre számítanak. A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője, Kóthay László szerint az elmúlt napok esőzései nem kedveznek a helyzetnek, hiszen az e miatt elinduló újabb kisebb árhullámok tartóssá tehetik a magas vízszintet.

Szegednél a jövő hétre várják a tetőzést. A térség környezetvédelmi és vízügyi igazgatója, Dobi László szerint további csapadékos idő esetén az 1960-as rekordvízszintet is elérheti a Tisza Szegednél.

Másodfokú készültséget 503 kilométer védvonalon, míg első fokú készenlétet 542 kilométeren tartanak fenn Magyarország folyóin.

Kisoroszi megközelíthető

Vasárnap estétől újra megközelíthető közúton is Kisoroszi - tájékoztatta az InfoRádiót a település polgármestere. Molnár Csaba elmondta, a közútkezelő hivatalosan csütörtök reggel nyitja meg az utat, addig csak saját felelősségre lehet rajta közlekedni. A polgármester szerint a Szentendrei-sziget többi települése is megközelíthető.

Kapcsolódó hang

Dobi László az Alsó-Tisza vidékérõl
 


Kóthay László a tiszai árhullámról
 


Nagy Nándor tudósítása Újvidékrõl
 


Molnár Csaba, Kisoroszi polgármestere
 


A címlapról ajánljuk