eur:
394.22
usd:
369.41
bux:
65294.16
2024. április 19. péntek Emma

Bod-Péter Ákos lehet a kormányfőjelölt?

Az InfoRádió úgy értesült, hogy Bod Péter Ákos közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke lehet a Magyar Demokrata Fórum és a Fidesz közös miniszterelnök-jelöltje. Ha a két párt megegyezik, akkor Mikola István elveszti miniszterelnökhelyettes-jelölti megbízatását.

Szerda délelőtt javasolta a Fidesz az MDF-nek közös polgári miniszterelnök-jelölt állítását. A nagyobbik ellenzéki párt elnöke, Orbán Viktor hangsúlyozta: a kormányváltás érdekében mindkét pártnak félre kell tennie személyes és pártérdekeit.

A pártelnök szerint a kormányváltásnak nem lehet akadálya személyes vagy pártérdek. "Meg kell akadályozni, hogy újra pénzügyi válságba jusson az ország. Nem fogjuk hagyni, hogy a kormány tovább vezesse az országot a jelenlegi úton, hogy becsapja az embereket és eltitkolja a helyzetüket. Nem hagyjuk, hogy megszorító csomagok legyenek" - mondta Orbán Viktor.

Közös jelölt kell

A Fidesz vezetője szerint a polgári kormány nagy lehetőség előtt áll. "Egyszer már megoldottunk egy ilyen helyzetet a köztársasági elnökválasztáson, amikor olyan embert tudtunk találni, aki mindenkinek megfelelt. Olyan személyt kell találnunk, aki képes erre. Az a javaslatunk, hogy a polgári erők tegyenek félre minden nézeteltérést és feltétel nélkül fogjanak össze. Ezért közösen állítsunk miniszterelnök-jelöltet, hiszen nyilvánvaló, hogy a Fidesz az MDF nélkül nem tud kormányt alakítani".

Az MDF levele

Szerda reggel a Magyar Demokrata Fórum elnöke Orbán Viktornak levelet írt a választási együttműködésről, melyben nyolc feltételt fogalmazott meg. Ezek között szerepel a költségvetés rendbetétele, a kis- és középvállalkozások megerősítése, a visszaállamosításra vonatkozó kijelentések visszavonása, a hálapénz rendszerének felszámolása az egészségügyben, a korrupció elleni küzdelem és a "szélsőséges politikai erőkkel", köztük a MIÉP-Jobbikkal és a Munkáspárttal folytatott együttműködés megszakítása.

Mikola már nem miniszterelnökhelyettes-jelölt

A Fidesz által javasolt közös kormányfőjelölt vállalná a felkérést a posztra, amennyiben az MDF támogatja. Az esetleges felkérésről a Fidesz előzetesen egyeztetett vele - mondta a párt kommunikációs vezetője az InfoRádióban.

Deutsch-Für Tamás közölte: Mikola István már nem kormányfőhelyettes-jelölt, hiszen a javaslat értelmében a közös kormányfőjelölt hatáskörébe kerülne minden személyi kérdés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×