eur:
395.51
usd:
372.35
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Az év internetes csalása

Kilenc fiatal segítségével mosott tisztára mintegy 30 millió forintot egy ismeretlen elkövető, miután banki adatokkal visszaélve leszedte a pénzt az ügyfelek számláiról. A fiatalokat az interneten, egy chatszobában beszélte rá arra, hogy 10 százalékért cserébe utalják tovább a számlájukra elküldött pénzt a megadott címekre. A fiatalokat pénzmosással gyanúsítja a rendőrség, a banki csalót még keresik.

Az év internetes banki csalásának felgöngyölítése egy magyarországi pénzintézet feljelentése alapján indult, ahonnan az ügyfelek számláiról pénz tűnt el. Mint kiderült, egy egyelőre ismeretlen elkövető megszerezte az ügyfelek banki adatait, így tudott a számláikról különböző összegeket leemelni.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szóvivője az InfoRádióban elmondta: az elkövető (vagy elkövetők) egy chatszobában kereste meg a fiatalokat és azt ajánlotta nekik, hogy az általuk nyitott számlára utalt pénz 10 százalékát megtarthatják, ha a maradékot továbbutalják a megadott moszkvai és szentpétervári címekre.

Horváczy Emese elmondta: a kilenc gyanúsított állítja, hogy nem tudták: bűncselekményből származó pénzt kezelnek, a rendőrség szerint azonban tudniuk kellett, ezért valamennyiük ellen „gondatlanságból elkövetett pénzmosás miatt” javasolnak vádemelést.

A Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője az InfoRádiónak elmondta: egyelőre csak a kilenc fiatal ellen emeltek vádat, mivel azt, hogy ki (kik) voltak a megbízó(k) nem tudják. A fiatalok beiktatásával ugyanis a bűncselekmény elkövetői, a megbízók követhetetlenné tették a pénz útját - tette hozzá Horváczy Emese.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×