eur:
394.31
usd:
369.95
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Drasztikusan emelkedik a diákigazolványok ára?

A Fidesz szerint háromszorosára emelkedhet a diákigazolványok ára, mert az oktatási tárca csak egyetlen céggel tárgyal. A nagyobbik ellenzéki párt ezért a pályázat leállítására szólít fel. Magyar Bálint miniszter szerint a verseny tiszta, az állam pedig átvállalja a költségek jelentős részét.

A nagyobbik ellenzéki párt, a Fidesz szerint a középiskolai diákigazolványok jövőre 550 forintról 1300 forintra, a felsőfokú diákigazolványok pedig 1600 forintról 5000 forintra emelkednek. A párt oktatási műhelyének vezetője, Sió László szerint a diákigazolványok gyártására kiírt pályázatot fel kell függeszteni, mivel azon csak egy cég maradt versenyben.

„Az eljárást (…) eredménytelennek kell nyilvánítani, és ismét ki kell hirdetni a pályázatot, így biztosítva a versenyt, biztosítva azt, hogy a szolgáltatásokkal arányos áron kerüljön kialakításra az új diákigazolvány” – jelentette ki Sió László, aki hozzátette: a nyertes pályázó alvállalkozója az Állami Nyomda, ami annak az Erdős Ákosnak az érdekeltségébe tartozik, akit korábban a Fidesz Gyurcsány Ferenc miniszterelnök üzleti kapcsolataival hozott összefüggésbe.

Magyar Bálint oktatási miniszter szerint a pályázaton indult három cég közül egyet a bíráló bizottság, egyet pedig a Közbeszerzési Döntőbizottság zárt ki.

„Én azt hiszem, hogy ennél tisztább versenyt nem lehet a mi részünkről csinálni. Nem áll módunkban újabb és újabb cégeket felkérni arra, hogy induljanak a pályázaton” – mondta az oktatási miniszter.

Magyar Bálint hozzátette, a diákok kevesebbet fizetnek annál, mint amennyibe az igazolványok kerülnek. A miniszter szerint az állam jövőre jelentős összeggel támogatná a kártyákat.

Magyar Bálint ezzel kapcsolatban konkrétumokat nem árult el, feltehetőleg azonban arra az Országgyűlés költségvetési bizottsága által a jövő évi költségvetési törvényhez benyújtott módosító indítványra célzott, ami 2006-ban 350 millió forinttal csökkentené az egyetemek és főiskolák dologi kiadásait. A javaslat szerint az állam ebből a pénzből fizetné a diákigazolványok árának egy részét.

A Magyar Rektori Konferencia elnöke szerint nem elegáns dolog az intézményektől elvonni pénzt a hallgatói nyilvántartásra, ami szerinte állami feladat lenne. Klinghammer István szerint a költségvetést eleve úgy kellett volna tervezni, hogy erre jusson forrás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×