eur:
395.76
usd:
372.46
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Urnabontás a debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban, az átjelentkező szavazók számára kijelölt szavazókörben az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

NVI-elnök: mindenhol befejeződött a szavazás

Nagy Attila arról számolt be, hogy néhány szavazókörben még rövidebb sorban állás van.

Országszerte minden helyszínen véget ért a szavazás, néhány szavazókörben még kevesen sorban állnak, ők 10-15 percen belül be tudják fejezni a szavazást – mondta Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke vasárnap esti sajtótájékoztatóján.

A szavazókörökben megkezdődött a szavazatösszesítés.

Előbb az egyéni választókerületi szavazólapokat számolják össze, majd a pártlistásokat és a népszavazási szavazólapokat – mondta.

Hozzátette: azzal számolnak, hogy

várhatóan este 9 után érkezhetnek az első, alacsonyabb feldolgozottságú adatok.

Nagy Attila felhívta a figyelmet arra: a vasárnapi adatközlések előzetes eredménynek minősülnek.

Szólt arról is, ahhoz, hogy a szavazást időben le tudják zárni, kellett az átjelentkezéssel kapcsolatos jogalkotói módosítás is, valamint az NVI és a helyi választási irodák együttműködése, ami lehetővé tette, hogy 157 ezer átjelentkezéssel szavazó választópolgár időben le tudja adni szavazatát.

Elmondta: napközben néhány helyen sorok alakultak ki. Egy kérdésre válaszolva elmondta: ennek oka az volt, hogy most először volt közös eljárásban parlamenti választás és népszavazás, több idő kellett a névjegyzék aláírására, a szavazólap átvételére, a választópolgárok több időt töltöttek a szavazófülkében. Megjegyezte, sem az átjelentkezéssel szavazóknak kijelölt szavazókörökben, sem a normál szavazókörökben nem alakultak ki olyan sorok, ami miatt ne tudtak volna időben zárni.

Nagy Attila beszámolt arról is, hogy

este 7 óra után a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) engedélyével és felügyeletével az NVI munkatársai megkezdték azoknak a levélszavazatoknak a feldolgozását, amelyeknek érvényes volt az azonosító nyilatkozatuk.

Az NVI elnöke megköszönte a választás megszervezésében közreműködő közigazgatási szervek, nagyvállalatok, a választási irodák és bizottságok tagjai, az informatikai szolgáltatók, a rendvédelmi szervek és a sajtó munkáját.

Emlékeztetett: az NVI a választás előtt a törvényi kötelezettségén felül több fejlesztést is végrehajtott, így bevezette a "Kit ajánlottam" fejlesztést, ahol online ellenőrizhető az ajánlások és népszavazási támogató aláírások sorsa, és amely "hatalmas eszköz" a visszaélések visszaszorításában.

Emellett 2021 decembere óta heti az NVI heti rendszerességgel közzéteszi a választópolgárok számát, amivel átláthatóvá és ellenőrizhetővé vált a választópolgárok számának változása. Hozzátette: semelyik választókerületben nem volt jelentős elmozdulás a választópolgárok számában.

Téglási András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke a sajtótájékoztatón ismertette: az NVB a kampány 50 napja alatt 25 ülést tartott. Az üléseket a nyilvánosság előtt, a sajtó és a nemzetközi megfigyelők részvételével tartották meg. Megjegyezte: idén először – néhány alkalommal – online is tanácskoztak.

Elmondta:

  • a bizottságnak 219 ügye volt, a testület döntéseinek háromnegyedével szemben nem érkezett felülvizsgálati kérelem,
  • mindössze 56 határozatot támadtak meg a Kúria előtt. Az 56 megtámadott határozatból
  • a Kúria 16 esetben helybenhagyta az NVB határozatát.

A Kúria 9 esetben változtatta meg az NVB határozatát, ebből 6 eset volt érdemi, 25 esetben pedig még nem döntöttek – mondta Téglási András.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×