eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Márki-Zay Péter az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje (k), valamint a korábbi miniszterelnök-jelöltek: Karácsony Gergely (MSZP, Párbeszéd LMP (j2), Dobrev Klára (j), Jakab Péter (b2, Jobbik) és Fekete-Győr András (b, Momentum) az ellenzéki pártok Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott megemlékezésén, az Andrássy úton az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Csizmadia Ervin: az ellenzék ebben a kampányban már nem csak "reaktív" volt

Az ellenzék csendet tartott október után, mert már egymás közt döntötték el a pártok a jelölés utáni tennivalókat. Elemzők az InfoRádió stúdiójában.

Az InfoRádió választási háttérműsorában Novák Zoltán, a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatási igazgatója felidézte, az ellenzéki politikai erők úgy készültek a választásra, hogy két tömb legyen egymással szemben, de ezzel a kormányerőknek megnyílt a lehetőségük a "gyurcsányozásra".

Amikor szerinte lehetővé vált a két párttömb felállása, rábízták a jelöltállítást a szimpatizánsokra, "minden mást pedig eldöntöttek".

"Az a csend, ami október után bekövetkezett, az azért volt, mert a listaállításról, a programról meg kellett egyezni, hat nagyon különböző pártról van szó" - fogalmazott.

Csizmadia Ervin, a Méltányosság igazgatója rávilágított,

az ellenzéki konglomerátum mégis nagyon repedezett.

"A mai nap nagy kérdése, hogy van-e elegendő politikai támogatás mögötte" - tette hozzá.

Feladatként állt ráadásul az ellenzék előtt, hogy ne csupán "reaktív" legyen.

"Nem csak úgy lehet politizálni, hogy figyeljük, hogy a nagy párt mit csinál. Bizonyos értelemben sokkal lassabban ért be Magyarországon az ellenzékben az, ami Szlovákiában már a kilencvenes évek végén" - hozott egy példát.

Fontos felismerése volt szerinte az ellenzéknek, hogy hogyan döntötték el, "kivel lehet nyerni".

Címlapról ajánljuk
Fáklyával állunk az alagút végén – új albummal készül Leslie Mándoki

"Fáklyával állunk az alagút végén" – új albummal készül Leslie Mándoki

Új albummal jelentkezik május 10-én a 30 éves Mandoki Soulmates. A lemez a digitális csalások és átverések korszakában a “visszatérés az analóghoz” életérzést hivatott bemutatni, az albumot ugyanis teljesen analóg módon vették fel és állították elő. A dalszövegek a kortárs világválságokat célozzák meg. Az InfoRádió a dalszerző-producer-énekest kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×