eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Márki-Zay Péter az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje (k), valamint a korábbi miniszterelnök-jelöltek: Karácsony Gergely (MSZP, Párbeszéd LMP (j2), Dobrev Klára (j), Jakab Péter (b2, Jobbik) és Fekete-Győr András (b, Momentum) az ellenzéki pártok Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott megemlékezésén, az Andrássy úton az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Csizmadia Ervin: az ellenzék ebben a kampányban már nem csak "reaktív" volt

Az ellenzék csendet tartott október után, mert már egymás közt döntötték el a pártok a jelölés utáni tennivalókat. Elemzők az InfoRádió stúdiójában.

Az InfoRádió választási háttérműsorában Novák Zoltán, a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatási igazgatója felidézte, az ellenzéki politikai erők úgy készültek a választásra, hogy két tömb legyen egymással szemben, de ezzel a kormányerőknek megnyílt a lehetőségük a "gyurcsányozásra".

Amikor szerinte lehetővé vált a két párttömb felállása, rábízták a jelöltállítást a szimpatizánsokra, "minden mást pedig eldöntöttek".

"Az a csend, ami október után bekövetkezett, az azért volt, mert a listaállításról, a programról meg kellett egyezni, hat nagyon különböző pártról van szó" - fogalmazott.

Csizmadia Ervin, a Méltányosság igazgatója rávilágított,

az ellenzéki konglomerátum mégis nagyon repedezett.

"A mai nap nagy kérdése, hogy van-e elegendő politikai támogatás mögötte" - tette hozzá.

Feladatként állt ráadásul az ellenzék előtt, hogy ne csupán "reaktív" legyen.

"Nem csak úgy lehet politizálni, hogy figyeljük, hogy a nagy párt mit csinál. Bizonyos értelemben sokkal lassabban ért be Magyarországon az ellenzékben az, ami Szlovákiában már a kilencvenes évek végén" - hozott egy példát.

Fontos felismerése volt szerinte az ellenzéknek, hogy hogyan döntötték el, "kivel lehet nyerni".

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×