eur:
393.36
usd:
368.1
bux:
66117.02
2024. április 24. szerda György
Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart az április 8-i országgyűlési képviselő-választással kapcsolatban az Országházban 2018. április 10-én.
Nyitókép: Soós Lajos

Orbán Viktor: új kormány jön, új emberekkel, új struktúrával

Megkezdi a kormányalakítási tárgyalásokat Orbán Viktor, de jelezte, a mostani kormány munkája véget ért, új ciklus kezdődik.

A támogatottságunk egyértelmű, erős felhatalmazást kaptunk a választáson – mondta Orbán Viktor kormányfő a Parlamentben tartott nemzetközi sajtótájékoztatón. Úgy ítélte meg, hogy a választók kijelölték a legfontosabb témákat: ez bevándorlás és a nemzeti szuverenitás kérdése. A választók azt mondták ki, csak ők dönthetik el, hogy kivel akarnak együtt élni, valamint a magyar szuverenitás mellett törtek lándzsát. Ezek után a magyar kormánynak a nemzetek Európája mellett, és nem az európai egyesült államok mellett kell kiállnia – fejtette ki.

Orbán Viktor bejelentette, hogy a Fidesz elnöksége felhatalmazta a kormány megalakításához szükséges munka elkezdésével. A KDNP-vel megkezdi az egyeztetéseket, más koalíciós partner bevonása nem indokolt – tette hozzá.

A miniszterelnök bejelentette: az előző kormány munkája véget ért, köszöni a miniszterek és az államtitkároknak a munkát. Hozzátette: le kell vonni az elmúlt négy év kormányzati tanulságait.

"Nem folytatni fogjuk a kormányzást, hanem új kormány jön létre"

- jelezte, és szólt arról is, jelentős változások, jelentős módosítások várhatók, "nagy részben új emberekkel, új struktúrákkal" készül kabinetet alakítani. Neveket nem árult el, azt mondta, három-négy hétre van szüksége az egyeztetésekhez.

Egy másik kérdésre válaszolva azt mondta, a következő időszak kormányzásának demográfiai súlypontja lesz.

A kormányfő kiemelte: Matolcsy György jegybankelnöknél megérdeklődte a pénzpiacok reagálást a választási eredményekre, és megnyugtató választ kapott.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy telefonon gratulált neki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, akit meg is hívott Magyarországra. A látogatás egy-két héten belül megtörténhet.

Megköszönte mindazoknak, akik részt vettek a választás lebonyolításában, a kampányt pedig erőteljesnek és intenzívnek nevezte, amelyben minden üzenetet eljuttattak a választókhoz. A kormányfő kérdésre válaszolta azt mondta, hogy nem gratulált neki az ellenzék, ám ő egy másik iskolához tartozik. Megköszönte az EBESZ jelenlétét a választáson.

Arra a felvetésre, hogy vasárnapra ellenzéki tüntetés szerveződik, azt mondta:

az emberek döntöttek.

Egy másik kérdés a Fidesz fővárosi szereplésére vonatkozott. Orbán Viktor azt válaszolta: azon fognak dolgozni, hogy több, nagyobb bizalmat érdemeljenek ki.

A Magyar Nemzet bezárásáról azt mondta, hogy sem ő, sem a kormány nem foglalkozik pénzügyekkel, a tulajdonos dolga, hogy eldöntse a lap sorsát.

Megkérdezték az elnöki rendszerről is, és erre azt mondta: korábban eldöntötték, hogy nem változtatnak a berendezkedésen, és ez így marad a jövőben is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Ezért borult meg tartósan a magyar költségvetés

Ezért borult meg tartósan a magyar költségvetés

A hazai költségvetési egyensúly megbomlásában szerepet játszik a gazdaság általános adóterhelésének utóbbi években történt csökkenése, amit nem követett a kiadások korrekciója - írja az Európai Bizottság egy elemzésében. Az anyag arra is felhívja a figyelmet, hogy az adócsökkentés egy része tulajdonképpen abból fakad, hogy az erősen adóztatott lakossági fogyasztás részaránya visszaszorult a GDP-ben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×