eur:
396.52
usd:
370.39
bux:
71492.81
2024. június 28. péntek Irén, Levente
A merénylet áldozatává vált Robert Fico szlovák miniszterelnök testőrei intézkednek a lőfegyveres támadás helyszínén, a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én. Ficót több lövés érte a mellkasán és a gyomrán, a politikust életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel szállították kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica).
Nyitókép: MTI/AP/TASR Slovakia/Radovan Stoklasa

A szlovák ellenzék szerint politikai csalódás Robert Fico merénylet utáni első megszólalása

Robert Fico szlovák miniszterelnök szerdán késő délután első alkalommal szólalt meg nyilvánosan azt követően, hogy három héttel korábban merényletet kíséreltek meg ellene. A kormányfő a közösségi médiában az orvosoknak tett köszönetnyilvánítás mellett élesen bírálta a szlovák ellenzéket, a merénylet elkövetőjét is ellenzék aktivistájának nevezte. Az ellenzéki vezetők szerint Fico első megszólalása szöges ellentétben áll a szlovákiai társadalom megnyugtatására vonatkozó felhívással.

Robert Fico a merénylő indítékát az ellenzékkel hozta összefüggésbe. „Május 15-én az ellenzék egyik aktivistája politikai nézeteim miatt próbált meg megölni” – mondta, és hozzátette, nincs oka azt hinni, hogy egy magányos őrült támadta meg. Szerinte nyilvánvaló, hogy „a gonoszság és a politikai gyűlölet küldötte volt”, és a politikailag sikertelen, frusztrált ellenzék viselkedése kezelhetetlen méreteket öltött Szlovákiában”.

Michal Šimečka, a legerősebb ellenzéki párt, a Progresszív Szlovákia elnöke ugyancsak a közösségi hálón reagált a miniszterelnök nyilatkozatára. Azt állítja, semmi sem változott a politikájában, és úgy tűnik, a kormányfő nem hajlandó lépéseket tenni a társadalmi megbékélés irányába. „Robert Fico miniszterelnök merénylet utáni első megszólalása politikai csalódás” – mondta Michal Šimečka,

„Mindannyian szorítottunk neki, hogy mielőbb felépüljön, mindannyian határozottan elítéltük a merénylő tettét, mindannyian reméltük, hogy valóban lépést teszünk a társadalmi megbékélés felé. De már az első beszédből kitűnik, hogy Fico elutasította ezt” – fogalmazott Šimečka. Az ellenzéki pártvezető megjegyezte, a miniszterelnök 14 percen át okolta a sajtót, az ellenzéket, a művészeket, az EU-t és a külföldi partnereket. „Ahelyett, hogy aktívan hozzájárult volna a társadalmi megbékéléshez, a politikai ellenzék aktivistájának nevezte a merénylőt, és egy Szlovákia elleni globális Soros-összeesküvést ismételgetett” – közölte a Progresszív Szlovákia elnöke. Hozzátette, örül, hogy javul a miniszterelnök állapota, és azt kívánja neki, mielőbb térjen vissza a munkába. „Megszólalása azonban alátámasztotta azokat az okokat, amelyek miatt meggyőződésünk, hogy a Smert demokratikus választáson, politikailag kell legyőzni” – mutatott rá Michal Šimečka.

A másik ellenzéki párt, a Szabadság és Szolidaritás elnöke, Branislav Gröhling szerint Robert Fico miniszterelnök merénylet utáni első megszólalása szöges ellentétben áll a szlovákiai társadalom megnyugtatására vonatkozó felhívással. A párt tiltakozott az ellen, hogy az ő politikájukkal hozzák összefüggésbe a merénylőt, és azt, amit tett. „Robert Fico ahelyett, hogy megpróbált volna lépést tenni a társadalmi megbékélés felé, és hátralépett volna egyet, épp az ellenkezőjét tette” – fogalmazott Branislav Gröhling, a liberális párt elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

„El kell telnie még egy kis időnek a kormányközi tárgyalások újraindításához” – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák államfő, miután Prágában fogadta őt Petr Pavel cseh köztársasági elnök. Egyetértettek abban, hogy az eltérő vélemények egyes konkrét ügyekben nem ronthatják magát a cseh-szlovák viszonyt. Peter Pellegrini megjegyezte, hogy Szlovákia növelte lőszergyártási kapacitásait, és ezzel hozzájárul a lőszerszállítással kapcsolatos cseh kezdeményezés sikeréhez.

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Csütörtök este az uniós vezetők megállapodtak a blokk következő öt évre szóló politikai vezetéséről. Ursula von der Leyent újra megválasztották az Európai Bizottság elnökének egy második ciklusra, António Costát az Európai Tanács elnökének, Kaja Kallast pedig a külügyi és biztonságpolitikai főképviselői tisztségre. A vezetők jóváhagyták a stratégiai menetrendet is, amely a kinevezettek jövőbeli munkáját körvonalazza. Orbán Viktor magyar és Giorgia Meloni olasz miniszterelnökök voltak csak különutasok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×