eur:
394.94
usd:
368.35
bux:
70411.46
2024. június 24. hétfő Iván
Robert Fico szlovák miniszterelnök feltételezett merénylőjét veszik őrizetbe a lőfegyveres támadás helyszínén, a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én. Ficót több lövés érte a mellkasán és a gyomrán, a politikust életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel szállították kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica).
Nyitókép: MTI/AP/TASR Slovakia/Radovan Stoklasa

Egyre többet tudunk - Robert Fico merénylője megértéssel írt tömeggyilkosokról

A Robert Fico szlovák miniszterelnökre egy héttel ezelőtt öt lövést leadó Juraj Cintula amatőr íróként volt ismert. A 71 éves nyugdíjas férfi eddigi irodalmi munkásságáért egyre többen érdeklődnek, hogy megértsék tette elkövetésének indítékát. Mint kiderült, több könyvében is megértéssel írt tömeggyilkosokról.

Múlt héten szerdán a Léván élő Juraj Cintula fegyveres merényletet követett el Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen. A támadás Nyitrabányán történt, amikor a kormány kihelyezett ülése után a kormányfő üdvözölte az őt köszöntő embereket. A merénylő ekkor rántott fegyvert, és öt lövést adott le Robert Ficóra, akit négyszer el is talált. A kormányfőt azóta kétszer is megműtötték, jelenleg a besztercebányai Roosevelt kórházban kezelik. Állapota stabil, kommunikál a környezetével, de azt egyelőre nem lehet megmondani, mennyi időt vesz igénybe a felépülése. Szlovákiában azóta megerősítették a biztonsági intézkedéseket, Juraj Cintulára pedig legalább 25 évig vagy életfogytig tartó börtönbüntetés vár.

Az elkövető saját bevallása szerint azért követte el a merényletet, mert nem értett egyet a Fico-kormány politikájával. A szlovák sajtó közben azt kutatja, mi vezethette őt arra, hogy a politikai véleménykülönbség miatt fegyvert rántson a miniszterelnökre. A pozsonyi Denník N napilap két újságírója a merénylő korábban nyomtatásban is megjelent írásaiban kutakodott. Juraj Cintula könyveiből pedig kiderült, hogy szimpatizált két, a szlovák közvélemény számára jól ismert lövöldözővel.

Ľubomír Harman 2010-ben hét embert ölt meg, további tizenötöt megsebesített Dévényújfaluban, Milan Juhász ógyallai városi rendőr 2012-ben három romát lőtt le, kettőt megsebesített.

A tömeggyilkosságok elkövetőit úgy írja le, akiket egy olyan társadalom késztetett tettükre, amely szemet hunyt egy súlyos probléma felett.

Az egyik könyvében más tömeggyilkosokat és gyilkosokat is megnevez, köztük a norvég Anders Breiviket, és a francia Charlie Hebdo szatirikus újság szerkesztőségében elkövetett mészárlást is felidézi. Írásaiból az is kiderül, hogy egyértelműen faji előítéleteket táplált a romákkal szemben. Aggodalmát fejezte ki Szlovákia nagyszámú roma kisebbsége miatt, és a romákat a bűnözés rákfenéjeként emlegette. Robert Fico miniszterelnököt is megemlítette egy helyen, azt írta, gondolkodik azon, hogy beperli őt.

A kedd óta ismét ülésező pozsonyi parlement elítélte a szlovák kormányfő ellen elkövetett merényletet, és a gyűlölködés beszüntetésére szólított fel. A határozat szerint az emberek nem válhatnak gyűlölködés célpontjává a politikai nézeteik miatt. A kormánypárti képviselők által beterjesztett határozati javaslatot egyhangúlag fogadták el a kormánypárti és az ellenzéki képviselők is.

„A szlovák parlament megdöbbenéssel és mély aggodalommal értesült a Robert Fico kormányfő elleni merényletről, melyet nyilvánvalóan politikai indíttatásból követtek el, és a lehető legélesebben elítéli a történteket. A parlament elutasít mindennemű erőszakot és különösen ezt az erőszakos cselekményt, melyet a merénylő csakis azért követett el, mert a politikai nézetei eltérnek a kormányétól” – olvasható a határozatban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Világsztárok üzennek Varga Barnabásnak, Botka hallotta a hatalmas csattantást is

Világsztárok üzennek Varga Barnabásnak, Botka hallotta a hatalmas csattantást is

A stuttgarti kórházban kezelik a magyar válogatott csatárát, aki a Skócia elleni Eb-csoportmérkőzésen szenvedett súlyos sérülést. Botka Endre azonnal tudta, hogy nagy a baj, Szoboszlai Dominik szerint változtatni kell a mentők protokollján. Az eset nagy visszhangot váltott ki a nemzetközi futballéletben is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×