eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Katalin cambridge-i hercegné, Károly brit trónörökös idősebb fiának, Vilmosnak a felesége helybeliekkel találkozik, miután a hercegi pár megnyitotta a háttérben levő V&A Dundee dizájnmúzeumot a skóciai Dundee-ben 2019. január 29-én. A kortárs építészeti, ipari és művészeti formatervezés remekeit kiállító múzeum a 19. századi Viktória brit királynő és házastársa nevét viselő londoni Victoria és Albert Múzeum testvérintézménye.
Nyitókép: MTI/EPA/Robert Perry

London: Katalin bejelentése után rákapcsoltak a trollok

Még jobban rákapcsoltak a trollok azután, hogy Katalin, walesi hercegné nyilvánosságra hozta, kemoterápián esik át – állítja egy brit szakértő. Közben brit kormánykörökben Moszkvát és Pekinget vádolták meg azzal, dezinformációt terjesztenek, hogy zavart keltsenek a szigetországban.

Azt követően, hogy Katalin walesi hercegné péntek este bejelentette, rákkezelésen esik át, jókívánságok özöne zúdult rá. Sok politikai és közéleti vezető is dicsérte bátorságát. Az online térben tapasztalható szélsőségességet figyelő egyik brit szakértő szerint azonban a trollok még inkább rákapcsoltak és fokozzák a támadásaikat.

Imran Ahmed, a Digitális Gyűlöletkeltés Elleni Központ nevű szervezet vezetője szerint a Katalin elleni üzeneteket felerősítették a közösségi médiában és azok milliókhoz jutottak el. Az egyik bírálat az, hogy miért nem hozta nyilvánosságra a betegségét hamarabb és hogy miért a péntek esti tévéhíradóhoz időzítette videója közreadását. Az is terjedt, hogy Kate megjelenését egy üzletben valójában karácsonykor vették fel, vagy hogy mesterséges intelligenciával kreáltak egy hamis videót róla.

„Itt van egy fiatal nő, akinek egészségügyi problémája van, és itt vannak emberek, aki dobálóznak az összeesküvés-elméletekkel... persze, hogy elvonulásra van szüksége a családnak. A közösségi média embertelen viselkedésre kényszerít bennünket, arra, hogy mélyen személyes dolgokat tárgyaljunk ki” – mondta Ahmed egy BBC interjúban.

Károly király volt szóvivője pedig azt mondta, hogy ilyen mértékű spekulációt és nyomásgyakorlást még nem tapasztalt. „Még akkor is belekötöttek volna, ha nincs az anyáknapi fénykép-malőr” – fogalmazott Paddy Harverson, a Katalin által megszerkesztett és hivatalosként kiadott családi fotóra utalva.

Miközben egymást érték a különböző elméletek, egyes meg nem nevezett, „vezető” brit kormánytagok is előálltak a saját történetükkel a Telegraph című lap szerint. Az újság azt írta, hogy

Kínát, Oroszországot és Iránt vádolják a hercegnéről szóló dezinformáció terjesztésével, hogy „destabilizálják” az Egyesült Királyságot.

Konkrét bizonyítékot ugyan nem szolgáltattak, de a brit kormány hétfőn készül újabb szankciókat kivetni Kínára, amelyet parlamenti képviselők elleni kibertámadásokkal vádol.

Az egyik összeesküvés-elméletet arról, hogy a hercegné helyett egy hasonmás jelent meg a nyilvánosság előtt, egy Esmeralda nevű amerikai TikToker terjesztette, akinek videóját közel 3 millió felhasználó látta.

A Popapologist nevű amerikai TikTok-fiók pedig 32 posztot szentelt annak a kérdésnek, hogy „hol van Kate Middleton??” – ezeket több mint 6 millióan látták. Március 16-án, tehát nem 22-én pénteken, a bejelentés napján, azt állították: „belső információjuk van”, hogy a királyi család nagy bejelentésre készül. Ezt több hagyományos médium is átvette.

Az UKR_Report nevű fiók – 22,5 ezer követővel – pedig egyenesen Katalin halálhírét költötte. Stephan Lewandowsky, a bristoli egyetem kognitív pszichológia professzora erre megjegyezte: a gond az, hogy ha túl sok ember elhisz valamit, akkor az másoknak is bátorítást ad, hogy elhiggyék ugyanazt az információt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×