eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: Forrás:Dnevnik.rs

Harcos új évet! – itt a háborút idealizáló, 2024-es, medvés-putyinos Z-naptár

Nem a boldogság, hanem az erő és furamód néha a gyengédség süt az orosz FSZB-veteránok 2024-es naptárából, amely idealizált színben tünteti fel az Ukrajnában harcoló, esetenként a nők és macskák védelmezőjeként ábrázolt katonákat. Oroszországban már az eredeti ár négyszereséért is árulják a vurstlik naív illusztrációt idéző képekkel tarkított terméket.

A 2024-es falinaptár fedőképén egy alaposan kigyúrt és a távolba révedő Vlagyimir Putyint látni, az Ukrajna elleni háború jelképévé vált Z-betűvel díszített pólón. A kezdőáránál immár akár négyszer drágább háborúpárti „alkotást” a Szövetségi Biztonsági Szolgálat, az FSZB különleges erői veteránjait támogató szervezet adta ki. (Putyin korábban az FSZB elője, a KGB soraiban szolgált, az akkori NDK-ban).

A naptár Tatjana Kazanceva grafikus munkája. „Ideológiánk alapjai a nemzedékről-nemzedékre szálló hazafias tettek” – áll a bögréket, kapucnis pólókat és más szuveníreket is árusító csoport oldalán – írja a Telegraph.

Január: az év első hónapját egy korszerűen felszerelt FSZB Speciális Feladatok Központja alá tartozó különleges egység képével indítja a naptár. A katonák a háború során előszeretettel mutogatott és a kommandósok számára kifejlesztett, a fülnél kivágott, a rádiós kommunikációt segítő rohamsisakot viselik.

Február: az érző szívű kommandós, karján egy plüssmacit tartó kislánnyal. Nem tudni, hogy a gyerek ennyire nyugodt lenne, ha egy arcát elfedő egyenruhás venné fel. A katona vállán az FSZB kardos-pajzsos címere.

Március: Egy tűzfelhőbe burkolózó tűzérségi üteg képe. Az orosz haderő a tűzérséggel és nem a különlegesen mozgékony, összehangolt haderőnemekkel tudta állóháborúvá változtatni az inváziót.

Április: újra feltűnik az érző szívű kommandós, ezúttal a nők védelmezője képében, amint egy fiatal lány borul talál vigaszt a vállán.

Május: Az utcai harcos, mögötte a Smercs falfirkával. A smercs oroszul annyit tesz, hogy tornádó és az ukrajnai háborúban használt egyik pusztító rakétavető neve is (BM-30 Szmercs). Viszont a SZMERS a szovjet idők egyik kémelhárító szervezete volt (a mozaikszó a Szmerty Spionam, Halál a spionokra! szavakból áll össze).

Manapság pedzegetik a hadseregbe beépült külföldi hírszerzőkre vadászó egység felélesztésének ötletét. A SZMERSH közvetlenül a szovjet vezetésnek tartozott felelősséggel és több James Bond-filmben is megemlítik.

A naptárt árusító webáruház egyik kommentelője kiszúrta, hogy a képen „az orosz harcos kezében egy amerikai M4-es van. Ez senkit sem zavar?”

Június: Az érző szívű FSZB-kommandós ezúttal egy macskát tart a kezei között. Annyira nem érző szívű, hogy a karjaiban ringassa, inkább biztos távolból szemléli. Kérdés, mit gondol a cirmos, aki számára az a bizalom jele, amikor az ember hunyorogva nézi – de a katona szemeit eltakarja a síszemüveg.

Július: Tisztelgés a nagyapák előtt és talán nosztalgia a szovjet birodalom iránt? A modern fegyverzettel teleaggatott és sisakján nemzeti színű zászlót hordozó harcos mögött feltűnik a Nagy Honvédő Háború egyik ikonikus fotójának stilizált változata... a sarló-kalapácsos szovjet zászlóval.

Augusztus: Szegény Cseburáska is a háborúban találta magát. A szovjet idők rajzfilmjének hőse és Krokogyil Géna társa, továbbá az 1980-as Moszkvai Olimpia jelképe egy szétlőtt épület ablakában ül a kommandóssal... aki talán szülei gyermekkora szelídebb éveire gondol.

Szeptember: Főhajtás az ősök előtt. A páncélos figura a történelmi mítosz által magasztalt Alekszandr Nyevszkij herceg, a Jégmezők lovagja lehet. A másik pedig az „Oroszországot Európába rángató” Nagy Péter cár, Vlagyimir Putyin egyik kedvenc történelmi személyisége.

Október: Ez a fenyegetően fekete FSZB-s páncélozott jármű inkább hasonlít a Batmobilra és a tüntetők és zavargók ellen bevethető karhatalmi eszközökre, mint a háborúban használt járművekre.

November: A naptár egyik legprovokatívabb és legmerészebb képe egy FSZB-s kommandóst ábrázol az amerikai Capitolium előtt, a háttérben szálló helikopterrel és drónnal, azt sugallva, hogy Oroszországnak kell „rendet tennie” a Moszkvát szankcionáló amerikai törvényhozásban.

December: A naptár egy turbó-patrióta képpel zárja az évet: egy kommandós sapkát viselő vicsorgó medve előtt ez, a nemzeti zászlóra írt felirat olvasható: „Nem számít, ki van ellened. Az számít, ki van melletted”. Az FSZB-veterán naptárt eredetileg 986 rubeles áron dobták piacra, de egyes kerekedőknél már 4500 rubelbe kerül.

„Nagyon szép naptár, jó a minősége, eredetiek a jelenetek” – dicsérte egy Méltóság nevű felhasználó a terméket az Ozon.ru webáruházban. Van, aki egy ölelős smiley-t küldött.

„Az egész világban dicsőséget aratott a naptár. Örülünk, hogy még ez előtt megvettük. Minden jót önöknek!” – írta a Vdome007 néven futó ügyfél.

Volt, aki viszont felpanaszolta, hogy a 2023-as naptárt szállították ki neki.

Ami világosnak tűnik: a naptár alkotói támogatják a háborút, nem izgatja őket az ukrán civilek sorsa és nem számítanak arra, hogy 2024-ben véget érnének harcok.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×