eur:
388.98
usd:
363.6
bux:
68137.44
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Fél pár gyerekcipő az iszapban az Elias nevű vihar okozta villámárvíz elvonulása után az északkelet-görögországi Vólosz kikötővárosban 2023. szeptember 28-án. Az előző napon ismét árvizeket fakasztó viharok sújtották Görögország középső részét, áramkimaradásokat és útlezárásokat okozva a térségben. Egy hónapon belül másodszor pusztít árvíz az országban. A szeptember eleji, Daniel nevű viharban tizenöten vesztették életüket.
Nyitókép: MTI/EPA/ANA-MPA/NNikolasz Hacipolitisz

Féktelen dühvel pusztított Babet a briteknél... és még nincs vége

Egy nap alatt egy hónapnyi eső. Már lecsapott Írország és Nagy-Britannia egy részére és még további nehézségeket okoz a Babet névre keresztelt vihar, ami miatt néhány helyen a hadsereget is ki kellett vezényelni.

Ahol már átvonult, ott elárasztott városokat és falvakat hagyott maga után és folyik a mentesítés. Közben Skóciában a Babet vihar miatt „életveszélyre” figyelmeztettek és néhány körzetben iskolákat zártak be, vonatokat töröltek az országrész északi részén – például Edinburgh és Aberdeen és Glasgow és Aberdeen városok között.

Az a fajta vörös jelzés, amit Skóciában csütörtökre kiadtak, ritka és még az autósoknak is azt javasolják, hogy ne induljanak útnak.

Skócia és Írország egyes részein a hadsereget is kivezényelték a biztosításra és mentesítésre.

Az Ír Köztársaság Cork megyéjében a helyi önkormányzat azt mondta, hogy

24 óra alatt egy hónapnyi csapadék esett, ami példátlan áradásokhoz, megduzzadt folyókhoz és a termőföldek elöntéséhez vezetett.

Drámai képsorokon azt lehetett látni, ahogy az emberek a vízben gázolnak, egyesek kajakkal közlekednek és katonák segítenek a lakosok evakuálásában.

Brit meteorológusok szerint Babet nem csak csütörtökön de még szombatig súlyos áradásokat és fennakadásokat okoz majd, Skócia, Észak-Írország, Észak- és Kelet-Anglia vidékein, így Newcastle, Manchester és Nottingham körzetében is, ahol narancssárga és sárga jelzést adtak ki.

A vállalkozásokat és lakástulajdonosokat figyelmeztették, hogy épületeik víz alá kerülhetnek.

Nyugat-Anglia festői Devon megyéjében több tengerparti bódét tönkretett a víz, Torquay város egy vállalkozója pedig elmondta, hogy a parton álló bárját elsodorta a tenger.

„Össze vagyunk törve, mindenünk odaveszett... ami idegesítő: épp hogy kimásztunk egy másik vállalkozás elvesztéséből, épphogy talpra álltunk”

– mesélte.

„Minden vizes, teljesen víz alatt van, hatalmasak a hullámok a tengerparton... van pár kocogó, de amúgy minden megbénult” – írta le a helyzetet a város egyik szállodájának dolgozója.

A Babet egy olyan vihar, amely ezúttal nem Amerikából érkezett a brit partokra és amely az Ibériai félsziget nyugati részén alakult ki.

Az extrém időjárás masszív esőt zúdított a London közelében fekvő Ascot ügetőpályára, ahol veszélybe kerültek a szombatra meghirdetett Brit Bajnoki Nap futamai. A szervezők azt mondták, hogy pénteken döntik el melyik pályán tartsanak futamot.

Fotónk illusztráció.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×