eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Osztrák rendőrök ellenőrzik a járműveket az osztrák-szlovák határon az ausztriai Berg határátkelőhelyen 2022. szeptember 29-én, miután az osztrák rendőrség elkezdte az előre meghirdetett szúrópróbaszerű ellenőrzést a migránsok és az embercsempészek kiszűrése érdekében.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Szlovákia szinte mindegyik határát ellenőrzik már

Előbb a lengyelek, majd a csehek, végül pedig az osztrákok is bejelentették, hogy ideiglenes ellenőrzést vezetnek be a Szlovákiával közös határaikon a növekvő migrációs nyomás miatt. Ódor Lajos szlovák kormányfő jelezte, szerdán meghozza a szükséges intézkedéseket, és hozzátette, az illegális migrációra közös európai megoldásra van szükség a külső határokon.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök már szeptember végén figyelmeztetett, hogy Lengyelország az illegális migráció problémája miatt határellenőrzés bevezetését tervezi a Szlovákiával közös határszakaszon. Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter Varsóban a schengeni előírásokra hivatkozva elmondta, hogy kedd éjféltől vezetik be az ideiglenes ellenőrzéseket a szlovák-lengyel határszakaszon, továbbá, hogy nyolc közúti, három vasúti és tizenegy gyalogos átkelőre korlátozzák a határforgalmat. Az intézkedés egyelőre tíz napig tart, de legfeljebb két hónapig meghosszabbítható.

A lengyelekhez később a csehek is csatlakoztak, akik szintén bejelentették, hogy szerdától ideiglenesen visszaállítják a cseh-szlovák határ ellenőrzését. Petr Fiala cseh kormányfő az X-en közölte, hogy az Európai Unióba tartó illegális migránsok száma ismét növekszik, ezért nem vehetik félvállról a helyzetet. Az intézkedést a csempészbandák és az illegális migráció elleni hatékony küzdelem szempontjából tartja fontosnak.

A rendelkezés egyelőre október 13-ig lesz érvényben, esetleges meghosszabbításáról a körülmények alakulásának függvényében döntenek. A gépjárművezetőknek szúrópróbaszerű ellenőrzésekkel kell számolniuk a határ egész hosszában. A cseh-szlovák határon 27 határátkelő van, közülük tizenhét közúti, hét vasúti, három pedig folyami. Csehország 2022 szeptemberétől 2023 február elejéig már ellenőrizte a szlovák határt az illegális menekültek megnövekedett száma miatt. Az intézkedés kiváltotta Eduard Heger akkori szlovák miniszterelnök bírálatát, ám amint a helyzet normalizálódott, a cseh kormány megszüntette a határellenőrzéseket.

Prága és Varsó döntéséhez harmadikként Bécs is csatlakozott. Ausztria szerdán éjfélkor kezdi meg a határok ellenőrzését, amelyet egyelőre szintén 10 napra állítanak vissza. Gerhard Karner osztrák belügyminiszter közölte, az ellenőrzések célja, hogy az embercsempészek ne használhassanak alternatív útvonalakat Ausztrián keresztül.

Ódor Lajos, a szlovák szakértői kormány miniszterelnöke jelezte, hogy Szlovákia szerdán meghozza a szükséges intézkedéseket a három szomszédos ország bejelentésével kapcsolatban. Ódor hozzátette, hogy az illegális migráció kérdésében közös európai megoldásra van szükség a külső határokon.

„Ha bármelyik ország szigorításokat vezet be a határán, az egyfajta láncreakciót vált ki, melynek árát mindannyian megfizetjük, az eredmény azonban nagyon is kétséges.

Most Lengyelország indította be ezt a folyamatot, ahol választási kampány zajlik, és Csehország követte a lengyelek példáját” – magyarázta Ódor. Hozzátette, szerdán Szlovákia is megfelelően reagálni fog a helyzetre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×