eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 3. vasárnap Ferenc, Olívia
Nyitókép: Unsplash.com

Bajtársias virtus - Letette a fegyvert több száz londoni rendőr

Katonákat állítanak Londonban a tiltakozó rendőrök helyére, a rendőrség fegyveres egységének több száz tagja ugyanis visszaadta fegyverhasználati engedélyét azért, mert egyik kollégájuk ellen gyilkosság miatt emeltek vádat, miután intézkedés során lelőtt egy megállított férfit.

Gyilkossággal vádolták meg a kollégájukat, letették a fegyvert a londoni rendőrség fegyveres egységének a tagjai. (A brit rendőri erőkben a legtöbb járőrnek nincs lőfegyvere, csak a különleges egységek tagjai járnak pisztollyal vagy gépkarabéllyal).

Összesen több mint 300 tiszt – az összes fegyveres rendőr egytizede – nem hajlandó fegyvert viselni a kollégájukkal való szolidaritás jegyében, ezért a Scotland Yard kénytelen volt a hadseregtől segítséget kérni a terrorelhárítási rendőri feladatok ellátására.

A tiltakozók között ugyanis ott vannak a rendőrség Terrorellenes Fegyveres Osztagának tagjai is. Nekik kell 24 órás készenlétben lenniük és gyorsan reagálniuk egy esetleges terrortámadás idején.

Egyes brit lapok szerint valószínűleg a különleges katonai erők tagjai segíthetik ki a fővárosi hatóságot.

Az ügy előzménye, hogy csak egy, az azonosítója, NX121 alapján ismert fegyveres tisztet vádoltak meg Chris Kaba, egy 24 éves, fegyvertelen, fekete autós meggyilkolásával.

Kabát egy éve állították meg a rendőrök, mert egy fegyveres incidenssel összefüggésben nyilvántartásba vett Q8-as Audit vezetett – bár nem ő volt a kocsi tulajdonosa, és nem volt gyanúsított. Az intézkedés során két, jelzés nélküli rendőrségi kocsi állta el Kaba útját, és a szélvédőn keresztül a tiszt fejbe lőtte a fiatal rappert, aki meghalt. Az ügy dühös tiltakozásokat váltott ki.

Kaba még korábban fiatalkorúak börtönében volt lőfegyver birtoklása miatt, amellyel – az ítélet szerint – „félelmet és zavart okozhatott volna a közvéleménynek”. Majd, két évvel a halála előtt megállították a rendőrök egy másik autóban. A jármű átkutatása során felfedeztek nála egy kést.

Családja viszont válaszokat vár arról:

tudták-e a rendőrök, amikor üldözőbe vették és beszorították Kabát, hogy nem ő volt a kocsi gazdája?

Az elmúlt évek brutális amerikai rendőri intézkedései (gyakran színesbőrű polgárok ellen) Nagy-Britanniában is hullámokat vetettek és ebben a helyzetben az egyik tábor „intézményesen rasszistának” tartja a hatóságot, míg mások azon háborodtak fel, hogy egy intézkedő rendőr ellen gyilkossági vádat fogalmaztak meg.

A vele való együttérzés jeleként tette le a fegyvert több száz rendőr.

„Nem kapsz extra pénzt a fegyverviselésért, de ha rosszul sül el valami, akkor gyilkosság miatt elítélhetnek” – mondta egy név nélkül nyilatkozó rendőr.

Vasárnap Sir Mark Rowley, londoni rendőrkapitány nyílt levelet adott ki, amelyben a rendőrökkel való bánásmód felülvizsgálatát kérte az igazságszolgáltatástól és jobb jogi védelmet azoknak, akik szolgálat közben erőszakot alkalmaznak.

Korábban a belügyminiszter támogatásáról biztosította a lőfegyverrel rendelkező rendőröket, és kijelentette, hogy felülvizsgálatot indít, "hogy biztosítsa, hogy a rendőrök magabiztosan végezhessék munkájukat, miközben mindannyiunkat védenek".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - "Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk"

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×