eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Donald Trump amerikai elnök újságíróknak nyilatkozik az alkotmányos elmozdítását lehetővé tévő eljárásról (impeachment) a washingtoni elnöki rezidencia, a Fehér Ház kertjében 2019. november 20-án. Demokrata párti vezető politikusok szerint Trump visszaélt a hatalmával, amikor szerintük többször is nyomást gyakorolt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre annak érdekében, hogy működjön együtt az ügyvédjével, Rudy Giulianival és William Barr igazságügyi miniszterrel Joe Biden volt alelnök és fia ukrajnai üzleti ügyeinek feltárásában.
Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Donald Trump ante portas - ügyvédje megjelent egy georgiai börtönben

A volt amerikai elnök már napokkal ezelőtt jelezte: megadja magát a georgiai hatóságoknak, akik szerint „zsarolással” próbálta kierőszakolni a választási eredmények módosítását. Közeli tanácsadója, Rudy Giuliani már meg is jelent egy georgiai börtönben.

Miközben csütörtökön várták Donald Trump georgiai letartóztatását, majd 200 ezer dolláros óvadék ellenében történő szabadlábra helyezését, több szövetségese már megadta magát a helyi hatóságoknak. A volt elnök és szövetségesei ellen Georgia szövetségi állam Fulton megyéjének ügyészsége emelt vádat.

Köztük van Rudy Giuliani volt New York-i polgármester, aki a 2020-as választás után Trump személyes ügyvédjeként dolgozott. Guiliani egy atlantai börtönben jelent meg, ahol a „zsarolás” váddal illetett Trump és szövetségesei adatait veszik fel. Az ő esetében

150 ezer dolláros óvadékot

állapítottak meg.

Az amerikai elnökválasztások georgiai szavazatszámlálóira való nyomásgyakorlással vádoltak közt van még Kenneth Chesebro ügyvéd is, aki gyors bírósági eljárást kért maga ellen.

A helyi törvények lehetővé teszik, hogy mind a 19 vádlott esetében akár már november 3-án megindítsák a pert, ami hónapokkal hamarabb történne, mint amire az ügyészek készültek. Bár Trump szereti húzni az időt, amikor vádat emelnek ellene,

a gyors per egy taktikai húzás lehet,

hogy felkészületlenül kényszerítsék az ügyészeket az eljárásra. Az ügyet komplikálja, hogy néhány vádlott nem helyi, hanem szövetségi bíráskodást kért, és van olyan is, aki azt akarja, hogy az ő ügyét kezeljék külön a többiekétől.

Letartóztatása után Rudy Giuliani a terepjárójából kiszállva azt mondta, hogy a georgiai vádak „az amerikai nép elleni támadás”, majd továbbindult egy olyan helyi vállalkozáshoz, ahol letette az óvadékot.

Vádlói szerint, Trump ügyvédeként kulcsszerepet játszott ama, „hamis vádak terjesztésében, hogy ellopták a győzelmet Trumptól”. Guilianit többen is elkísérték Georgiába, többek között Bernard Kerik, akik polgármestersége idején New York rendőrfőnöke volt, továbbá egy szóvivője és egy ügyvédje.

Egy további vádlott, Sidney Powell ügyvéd is a választási csalásról szóló állításokat terjesztett és javasolta Trumpnak, hogy óvja meg az eredményt. Az ő esetében 100 ezer dolláros óvadékot állapítottak meg.

Giuliani esete azért érdekes, mert eredetileg zsarolási ügyekre specializálódott szövetségi ügyészként csinált nevet magának, de most épp őt illették ilyen váddal.

„Ez a zsarolásról szóló paragrafus nevetséges alkalmazása” – mondta.

A Fultoni Megyei Börtönben már megjelent a vádlottak fele. Donald Trumptól – ugyanúgy, ahogy tőlük – ujjlenyomatot vesznek, és fotót készítenek róla. A következő elnökségre pályázó Trump – aki Georgiában már a negyedik vádemeléssel küzd – kihagyta republikánus pártja első, szerdai jelöltállító televíziós vitáját. Ehelyett azt írta a közösségi médiában, hogy csütörtökön „büszkén fogadja majd letartóztatását”.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×