eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A man giving bribe money in a brown envelope to another businessman in a corruption scam
Nyitókép: Atstock Productions/Getty Images

Korrupciós botránya miatt menesztik a szlovák titkosszolgálat vezetőjét

Korrupciós ügybe keveredett, ezért leváltja posztjáról a Szlovák Információs Szolgálat igazgatóját Ódor Lajos szlovák miniszterelnök. A titkosszolgálat vezetője ellen a múlt héten indítottak eljárást bűnözői csoport létrehozása, támogatása és működtetése, továbbá hivatali jogkörrel való visszaélés miatt.

Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök ideiglenesen felfüggesztette a szolgálat alól Michal Aláčot, a Szlovák Információs Szolgálat igazgatóját.

A szlovák jogszabály szerint a titkosszolgálat alkalmazottját ideiglenesen fel kell függeszteni a szolgálat alól, ha megalapozott a gyanú, hogy bűncselekményt követett el, és hivatalban maradása veszélyeztetné a szolgálat érdekeit. Ezek a feltételek teljesültek, és mivel a bűncselekmények feltételezett elkövetésében Michal Aláč a titkosszolgálat igazgatójaként végzett feladataival összefüggésben vett részt, hivatalban maradása veszélyeztetné az állami szolgálat érdekeit, vagyis a kölcsönös bizalmon alapuló együttműködést a hazai és a külföldi partnerszervezetekkel, jelentette ki az államfő.

Michal Aláč ellen a múlt héten indítottak eljárást bűnözői csoport létrehozása, támogatása és működtetése, továbbá hivatali jogkörrel való visszaélés miatt. Az eljárás megindítását megalapozottnak találta a Különleges Ügyészi Hivatal ügyésze is.

Ódor Lajos kormányfő egyetért az államfő álláspontjával, és a szerdai kormányülésen indítványozni fogja az igazgató leváltását. Egyelőre nem tudja, ki lesz az utódja, de nem zárta ki, hogy a titkosszolgálatot egy helyettes vezetheti a szeptember végi választásokig. „Ha Michal Aláč a helyén maradna, az veszélyeztetné az állami szolgálat hírnevét mind itthon, mind külföldön, és aláásná a kölcsönös bizalmat” – mondta Ódor Lajos. Hangsúlyozta: nem érzelmek mentén dönt, hanem a tények alapján, és a törvényekkel összhangban.

A titkosszolgálat vezetőjének menesztését több politikai párt – a Demokrati, a Za ľudí és az SaS – egyaránt szorgalmazta. A Sme rodina és a Hlas szerint azonban nemcsak Aláčnak, hanem Hamran István országos rendőrfőkapitánynak is távoznia kellene a pozíciójáról.

„Ha Ódor Lajos miniszterelnökként a titkosszolgálat igazgatójának felmentését javasolja, akkor ezzel egyidejűleg belügyminiszterként a rendőrség elnökét is le kell váltania.

Ez az egyetlen módja annak, hogy megnyugodjon a helyzet és helyreálljon az egyensúly a biztonsági erőknél” – véli Peter Pellegrini volt kormányfő, az ellenzéki Hlas elnöke. Ódor Lajos azonban elmondta, Hamran István rendőrfőkapitány eredményei azt igazolják, a nyomozók harcolnak a Szlovákiában kialakult bűnözés ellen, s a rendőrfőnök visszahívása nem lenne jó hatással az állam megtisztulási folyamatára.

A kialakult helyzet miatt Robert Fico pártja, az ellenzéki Smer

rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezte.

Olyan határozatot akarnak elfogadtatni, mely szerint elmélyült az országban az alkotmányos és biztonsági válság, azt követően, hogy a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség több személy ellen is eljárást indított.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×