eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Forgalom elől lezárt úttest a kaliforniai Cathedral Cityben 2023. augusztus 20-án, miután a nagy mennyiségű esővel Mexikó felől érkező Hilary trópusi vihar elérte Kalifornia állam déli területetit. Kaliforniában legutóbb 1939-ben pusztított hasonló nyári vihar, a szövetségi hurrikán-előrejelző központ pedig fennállása során első alkalommal adott ki figyelmeztetést az Egyesült Államok délnyugati államára.
Nyitókép: MTI/EPA/Allison Dinner

84 éve nem látott ennyi vizet Kalifornia – videók

Áradásokat, egyévnyi esőt és iskolabezárásokat okozott Kaliforniában a Hilary trópusi vihar, amely azóta – igaz erejét vesztve – a szomszédos Nevada államra sújtott le.

Egy nap alatt 5,5 centi eső esett a kaliforniai Halál völgyében – ami arrafelé az egyéves átlag –, máshol pedig 25 centiméter volt a csapadék. A szövetségi állam nem sivatagos területein még drámaibb pusztítást végzett a trópusi vihar. Bár halálos áldozatokat nem jelentettek, sártenger és törmelék öntötte el az utakat, fák dőltek a házakra és autókra.

A Palm Springs üdülőhely melletti Cathedral Cityben egy idősek otthonát zárt el az iszap, a lakókat buldózerrel szabadították ki és a markoló kanalába ültetve szállították el. Palm Springsben az áradás miatt nem működött a rendőrség, a mentők és a tűzoltók hívására használt 911-es telefonszám.

„Nem lehet kijutni a városból és a Coachella-völgy nagy részéből sem” – mondta Grace Garner polgármester.

Egy elöntött autópályáról készült videón azt látni, hogy több sávot belep a lefolyó iszap, amely egy elakadt kamion vezetőfülkéjének ablakáig ér.

A mexikói partoknál még hurrikán kategóriába sorolt Hilary 84 éve volt az első trópusi vihar, amely elérte Dél-Kaliforniát. Az állam kormányzója, Gavin Newsom szükségállapotot hirdetett a térségben, míg Joe Biden elnök utasította a szövetségi ügynökségeket, hogy vegyenek részt a mentésben.

Biden számára ez a második természeti katasztrófa, amivel foglalkoznia kell: korábban bírálták, amiért lassan reagált a Hawaiihoz tartozó Mauin történt tragikus tűzvészre, amelyben 114-en haltak meg és még mindig 850 embert tartanak számon eltűntként.

Kaliforniában még Los Angelesben, az ország második legnépesebb városában is utcákat öntött el a víz és vezetékeket szaggatott le a szél, miközben a térségben 450 légi járatot töröltek.

Egy ideig olyan hírek terjedtek el, hogy az LA Dodgers baseballcsapat stadionját is elöntötte a víz, de később kiderült, hogy a felvételeken optikai csalódásról volt szó. San Diegóban közben egy folyómederből kellett kimenteni 14 embert.

A déli állam után Hilary a szomszédos Nevada felé fordult, ahol a Lee Canyonban 22 centi eső esett – az 1906-os rekord duplája. A Las Vegastól 64 kilométerre lévő körzetben pedig elzárt egy utat és a lakosokat utasították, hogy csak forralt vizet ihatnak.

Meteorológusok azt mondták, hogy a vihar sokat vesztett erejéből, de Oregon állam délkeleti és Idaho állam középnyugati területein is áradásokra kellett felkészülni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×