eur:
390.98
usd:
366.91
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Petr Pavel cseh államfő (b) üdvözli Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt a prágai várban 2023. július 6-án.
Nyitókép: Petr David Josek

Cseh elnök: Ukrajna támogatásának van értelme

Petr Pavel cseh köztársasági elnök nem lát más megoldást az ukrajnai háborúra, mint Ukrajna győzelmét. „Ha Oroszország diadalmaskodna, az jelentősen megrendítené a nyugati társadalmat” – figyelmeztetett Petr Pavel, miután csütörtök este tárgyalt a váratlanul Prágába látogató Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Csütörtök este előre be nem jelentett látogatásra Prágába érkezett az ukrán elnök, ahol Petr Pavel cseh államfővel tárgyalt. Volodimir Zelenszkij Szófiából érkezett a cseh fővárosba. Az őt szállító konvoj este fél kilenckor gördült be a prágai vár udvarára, ahol az akkorra összegyűlt tömeg tapssal üdvözölte. A cseh és az ukrán himnusz meghallgatása után pedig fogadta őt Petr Pavel cseh elnök, aki a háború kitörése óta már kétszer is járt Kijevben, de Prágában ez volt az első közös találkozójuk.

Volodimir Zelenszkij cseh fővárosban tett látogatását rendkívüli biztonsági intézkedések kísérték.

A cseh hírtelevízió szerint az ukrán elnök országa biztonsági érdekeiért és NATO-tagságának támogatásáért lobbizik mostani kelet-európai körútján. A nyilvánosságra hozott információk szerint elsősorban az észak-atlanti szövetség jövő heti vilniusi csúcstalálkozójáról és az ezzel összefüggő biztonsági kérdésekről egyeztet a szövetséges államok – köztük Csehország – vezetőivel.

„A látogatás számomra azt jelenti, hogy Ukrajna támogatásának van értelme. Volodimir Zelenszkij számíthat a további támogatásunkra” – jegyezte meg Petr Pavel. A cseh elnök emlékeztetett, hogy az orosz invázió tavaly februári kezdete óta a cseh állami és magánszektor összesen 45 milliárd korona támogatást nyújtott Ukrajnának. Kiemelte az Ajándék Putyinnak kezdeményezést is, amelynek keretében a csehek egy harckocsira gyűjtöttek pénzt az ukrán hadsereg számára. Petr Pavel méltatta az ukrán nép bátorságát az orosz agresszióval szembeni ellenállásban, valamint magának Zelenszkijnek a bátorságát is, aki folyamatos külföldi látogatásai révén keresi a partnerek támogatását. A cseh elnök szerint Oroszország közel sem olyan erős, mint ahogy azt a Nyugat felé mutatja.

„Csehország érdeke, hogy Ukrajna a háború befejezése után azonnal megkezdhesse tárgyalásait a NATO-csatlakozásról”

– szögezte le a cseh államfő. Petr Pavel úgy vélte: Ukrajnának még az idén el kellene kezdenie a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval. Pavel emlékeztetett arra is, hogy ukrán elnök 14 évvel ezelőtt járt legutóbb Csehországban. Ennek kapcsán pedig megjegyezte, hogy a barátoknak gyakrabban kellene meglátogatniuk egymást.

A baráti szavakra adott válaszként Volodimir Zelenszkij elmondta, meghatotta őt, hogy a prágai reptérről a Hradzsinba vezető úton sokan ukrán zászlót lengettek az elhaladó konvoj mellett. A késő esti sajtótájékoztatón az ukrán elnök köszönetet mondott Csehországnak Ukrajna támogatásáért. „Rendkívül fontos, hogy Prága az országunkat érintő döntéseiben nem veszi figyelembe Moszkva véleményét” – fogalmazott. Újságírói kérdésre válaszolva Zelenszkij leszögezte: Ukrajna célja, hogy a NATO jövő heti vilniusi csúcstalálkozóján meghívást kapjon a szervezethez történő csatlakozásra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×