eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Five stacks of newly minted one pound coins arranged in increasing height on British pound notes.
Nyitókép: Rosemary Calvert/Getty Images

Alapjövedelem-kísérlet: két éven át 700 ezer forintnyi pénzt kapnak havonta

Jön a feltétel nélküli alapjövedelem – két brit környéken, két évre. A kiválasztott lakosok több mint 600 ezer forintnyi pénzt kapnak majd, miközben kutatók figyelik, hogy mindez hogyan hat ki az egészségükre.

Mit szólna ahhoz, ha havonta 686 ezer forint ütné a markát – és ezért nem kéne tennie semmit?

Ez élhetik át most két éven keresztül két, egymástól nagyon különböző angliai környék, a szegényebb északkeleti Jarrow centrum, valamint a gazdagabb és kozmopolitább londoni Kelet-Finchley egyes lakosai.

Az „egyest” azért fontos kiemelni, mert a kísérletben 30-30 ember vesz részt – az ő életüket követik majd nyomon a kutatók.

A brit pénzben 1600 font manapság már csak egy átlagfizetés közel felének felel meg, bár Észak-Angliában többet, míg Londonban jóval kevesebbet ér.

A fővárosban manapság majdnem ennyit kell kicsengetni egy kisebb, kétszobás lakás havi bérletére.

Will Stronge, az Autonomy nevű kutatóműhely igazgatója „jelentős összegnek” nevezte a pénzt. „A feltétel nélküli alapjövedelem általában az emberek alapszükségleteit elégíti ki. Mi viszont látni szeretnénk, milyen hatással van a garantált havi pénz a mentális és fizikai egészségükre... és, hogy vajon akarnak-e mellette munkát vállalni?” – magyarázta.

Úgy tűnik, Stronge – annak ellenére, hogy kutató – már eldöntötte, a magyarban az FNA rövidítéssel említett alapjövedelem a jövő.

„Társadalmunknak szüksége lesz valamiféle alapjövedelemre a klímaváltozás tumultusa, a technológiának a munka világát felforgató hatása és a várható ipari átállás miatt. Ezért gyűjtjük most a bizonyítékokat a társadalom segítségével, mert elő kell készíteni a talajt az országos bevezetéshez” – fejtegette álláspontját.

Azt talán a vak is látja, hogy a feltétel nélküli havi alapjövedelem egyfajta gazdasági biztonságot kínál, főleg a munkahelyeket fenyegető gyors változások közepette. Egy további érv, hogy segíthet növelni a foglalkoztatottságot és visszaveti a szegénységet.

De olyanok is vannak, akik szerint az ötlet tömeges bevezetése csak szegényebbé tenné Nagy-Britanniát. És a bírálók szerint korántsem objektív „a tesztalanyok” kiválasztása. Általában olyan emberek kapták az FNA-t az eddigi kísérletekben, akiknek segített az alapjövedelem. (Az ötletet már kipróbálták Kanadában, Hollandiában és Finnországban.)

A Telegraph című konzervatív lapnak nyilatkozó – egyébként korábbi Munkáspárti tanácsadó – Aswin Kumar manchesteri professzor szerint

masszív adóemelések kellenének az alapjövedelmek bevezetéséhez.

Kumar Skóciára készített modellje szerint ott 8 százalékkal kéne megemelni a jövedelemadót a program finanszírozásához.

Közben „sok ember veszítene vele, sokan keveset, kevesen sokat, és sokan nyernének is” – mondta.

A brit Parlament könyvtárának jelentése szerint ha minden brit lakos hetente 100 fontot kapna, az 316 milliárd fontot emésztene fel évente – míg a brit költségvetében az idei szociális kiadásokra 20 százalékkal kevesebb pénz, 250 milliárd font áll rendelkezésre. Az ilyesmit nehéz lehet eladni a szavazóknak, amikor az infláció miatt sokan kerülnek át magasabb adósávba – jegyzi meg a Telegraph.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×