eur:
388.97
usd:
363.22
bux:
68276.24
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Airbus A400M típusú szállítórepülőgépek Szudánban. Forrás: Twitter/Mupper2
Nyitókép: Forrás: Twitter/Mupper2

Filmbe illő részletek arról, hogyan sikerült kimenekíteni a brit diplomatákat Szudánból

Fejetlenség uralkodik Szudán fővárosában, ahonnan aki tud, menekül a rivális fegyveres frakciók véres összecsapásai miatt. Brit elitegységek kalandos módon mentették ki diplomatáikat. Viszont a 45 milliós országban rekedt egyszerű brit polgárok lesújtó véleménnyel vannak saját hatóságaikról.

Egy amerikai gépen utaztak vasárnap Kartúmba, helyi autókat szereztek és hajtottak az egymással csatázó rivális szudáni frakciók területe között található brit követséghez.

Közben már várta őket két brit szállítógép, de ehhez 30 km-t kellett autózniuk, több ellenőrzőponton át. Szerencséjük volt – nem ütköztek fegyveres ellenállásba, bár volt egy olyan parancs, hogy törjenek át az ellenőrzőpontokon, ha másként nem megy – írta a Sky News.

A Telegraph viszont megjegyezte, hogy az akció majdnem kudarcba fulladt, mert a szudániak nem akarták kiengedni egyik állampolgárukat, aki az egyik brit családtagja volt. Őt végül másképp sikerült kihozni – írta a lap.

Mindez kalandfilmbe illő történet, de közben

az országban rekedt 4000 nem diplomata brit állampolgár korántsem elégedett, mert úgy érzik: velük nem foglalkoztak.

A BBC reggeli adásában egy Skóciából érkezett és szudáni családját látogató férfi azt mondta: kitöltött egy online ívet, kapott rá egy automata email választ és kész. Egy brit nő arról beszélt: a brit külügy ajánlása az, hogy mindenki maradjon a házban, lakásban, ahol van. Ő azonban elindult az egyiptomi határra, mert hallotta, hogy más európai országok polgárait evakuálják és a briteket is felvennék a gépekre, de erről nem szóltak nekik.

A megkérdezettek – aki robbanások és fegyverropogás közepette beszéltek – azt is elmondták, mivel nemcsak az internet, de a mobilszolgáltatás is kezd eltűnni, ezért nem biztosak abban, hogy megkapnák-e az instrukciókat, ha egyáltalán küldenének nekik.

„Ez egy totális nonszensz, még a nonszensznél is kevesebb a kormánytól” – mondta egy William nevű férfi a BBC-nek. Úgy értékelte a brit kormány álláspontját, hogy az „nem készül semmit sem tenni” az evakuálásra. Továbbá azt, hogy már csak 3G-s mobilhálózaton tudott kommunikálni másokkal, akikkel találtak egy buszt, amely elvitte őket Kartúmból.

Becslések szerint a két rivális tábornok erőinek harcaiban 400 polgári lakos vesztette eddig az életét. Hétfőn, az aknatűzben legkevesebb 50 ember sebesült meg és ismeretlen számú vesztette életét.

Közben az amerikaiak három katonai helikopterrel vittek ki 70 embert – diplomatákat és családtagokat. Becslések szerint viszont 16 ezer egyszerű amerikai – jobbára kettős állampolgár – ragadt az országban.

Az Európai Unió tagállamai körülbelül ezer polgárukat mentették ki eddig a Szudáni Hadsereg és az úgynevezett Gyorsreagálású Erők közötti harcok közepette. Hírek szerint a franciák evakuáló konvojára rálőttek és egy állampolgáruk megsebesült. Párizs nemcsak franciákat, hanem más külföldieket is evakuált.

Meglőtték az egyiptomi követség egyik alkalmazottját is. Az egyszerű szudáni polgárok – kartúmi lakosok – közben otthonaikban ragadtak úgy, hogy próbálják eldönteni, maradjanak vagy meneküljenek, miközben fogytán van az élelmiszer és a víz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×