eur:
389.07
usd:
360.79
bux:
68072.35
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

A kínai rendőrök már az amerikai spájzban vannak

Titkos kínai rendőrőrsöt hoztak létre – ezzel gyanúsítanak két New York-it, akiket az FBI tartóztatott le. Az Egyesült Államokban és máshol is elhangzottak már korábban vádak arról, hogy Peking titkosrendőrökkel figyeli meg külföldön élő kínai ellenzékieket.

Manhattan kínai negyedében csapott le az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) két olyan személyre, akik szerinte a Kínai Közbiztonsági Minisztérium megbízásából figyelték az ott élő kínai demokráciapárti aktivistákat és a pekingi vezetés politikai ellenfeleit.

„Világosan üzenünk a Kínai Népköztársaságnak: figyeljük magukat, tudjuk, mint csinálnak és nem hagyjuk, hogy ezt az Egyesült Államokban csinálják” - mondta Breon Peace brooklyni ügyész. „Nem akarunk titkos kínai rendőrőrsöt a nagyszerű városunkban”.

„Két mérföldre a mi irodánktól, a Brooklyn-híd másik oldalán, sötét titkot rejtett ez a jellegtelen irodaház. Egy egész emeleten üzemelt a kínai rendőrség be nem jelentett rendőrőrse” – tette hozzá.

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium emellett 40 kínai minisztériumi alkalmazottal szemben jelentett be vádakat. További négy embert azzal vádol, hogy „internet troll-üzemet” tartott fenn, amely Amerikában élő kínai másként gondolkodókat zaklatott, hamis közösségi média fiókokat hozott létre és még a Zoom telecom-cég egyik Kínában élő dolgozóját is beszervezte, hogy kínai másként gondolkodókat zárjanak ki a platformról.

A New York Times „titkos kínai rendőrőrsként” jellemezte a két letartóztatott irodáját, ahol októberben már egyszer tartottak házkutatást.

Szövetségi ügyészek a kínai kormánnyal való összejátszás és bizonyítékok megsemmisítése címét vádat emeltek a két személy ellen. (A szövetségi és nem New York állam szintén indult eljárás jól jegyzi az ügy súlyosságát).

Sajtójelentések szerint

a teljesen szokványos kinézetű manhattani irodaházban megbúvó „rendőrőrs” nem egyedi eset,

hanem több száz ilyen létezik világszerte, ahonnan megfigyelik és megfélemlítik a Kínai Kommunista Párt bírálóit.

Tavaly egy spanyol jogvédő csoport állította azt, hogy kilenc ilyen állomás létezik Spanyolországban, négy Olaszországban, három francia, kettő holland és három brit területen. Kína magyarázata az volt, hogy az ilyen irodákban önkéntesek dolgoznak, akiknek nincs közük a kínai rendőrséghez.

Az iroda nem csak az elnyomó gépezet funkcióit látta el. Kínaiak például hozzá fordulhattak hazai jogosítványaik meghosszabbításáért. Viszont, az amerikai hatóságok szerint törvényt sértett, mert nem jegyeztette be magát idegen kormány külföldi ügynökeként. Az egyik vádpont szerint az egyik letartóztatottat a kínai rendőrség képviselője utasította, hogy derítse ki, hol él Kalifornián belül egy kínai demokráciapárti aktivista.

Egy FBI-vezető „felháborítónak” nevezte, hogy a pekingi kormány amerikai földön hozott létre titkos posztot.

A brooklyni ügyészség szerint ez volt az első eset, hogy külföldön működő titkos kínai rendőrőrs ügyében büntetőjogi vádakat emeltek

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Péntek délután megérkeztek a várt foglalkoztatottsági adatok az Egyesült Államokból. Az áprilisi számok alapján optimisták lehetnek a befektetők azzal kapcsolatban, hogy valóban a lehűlés jeleit mutatja az amerikai munkaerőpiac, a friss adatok azonban egyúttal felerősíthetik a recessziós félelmeket is. A közlés ezúttal is nagyobb elmozdulásokat hozott a dollár piacán és a tőzsdéken is, melynek következtében az EUR/USD árfolyama és az S&P 500 is is kritikus szintre ért. Éppen ezért megnéztük, hogy mit mutatnak jelenleg a grafikonok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×