eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Adelaide, 2017. szeptember 29.Elon Musk, a Tesla Motors vezérigazgatója a Nemzetközi Űrhajózási Kongresszuson (IAC) az ausztráliai Adelaide-ben 2017. szeptember 29-én. (MTI/EPA/Morgan Sette)
Nyitókép: MORGAN SETTE

Elon Musk Kínában lökné meg az elakadt Teslákat

Oda készül a Tesla társalapítója, miután az e-autó gyártó kezd visszaszorulni második legnagyobb piacán. A kormányfővel is találkozni akar.

Heteken belül Kínába akar menni Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója, aki at immár a népköztársaságban blokkolt Twitter tulajdonosa is.

A Reuters hírügynökség arra utalgatott, hogy a terv összefüggésben lehet azzal, hogy egyelőre várat magára a sanghaji Tesla-gyár kapacitásának beígért megduplázása.

Kína a Tesla második legnagyobb piaca, annyira fontos a cégnek, hogy Musk még a kínai vezetés felsőbb szintjeitől is találkozót kért. Bár Hszi Csin-ping elnökig nem juthat el, reményei szerint fogadja őt Li Csiang miniszterelnök, akinél majd lobbizni próbál cége érdekében.

Musk legutóbb a pandémia idején járt Kínában, 2020-ban vírusszerűen terjedt egy videó, amelyet a sanghaji gyárban vettek fel, egy színpadon táncolt benne.

Mostanra a Tesla kemény versenytársra lelt a kínai BYD gyártóban, amelyet Warren Buffet "sztárbefektető" is támogat.

A kínai cég tavaly már több elektromos kocsit adott el, mint a Tesla,

és 20 százalékos piaci részesedést ért el a tisztán akkumulátorhajtású kocsik szegmensében, szemben a Tesla 10 százalékával.

Közben Musknak más kérdésekben vitája van a kínai állammal. Például Peking azzal fenyegetőzött, hogy egy rivális műholdrendszerrel semlegesíti a technológiai milliárdos 13 ezer, alacsony pályán keringő műholdjából álló Starlink-flottáját. A kínaiak szerint ugyanis a Starlink – amely sokat segített Ukrajnának – katonai fenyegetés lehet Kína számára, és akár kémkedhet is.

Egy kínai katonai-tudományos szaklapban még egy tanulmány is megjelent arról, hogy lézerrel és mikrohullámmal kellene "lelőni" a Starlink műholdakat – olvasható a The Telegraph című brit lapban.

Közben annak ellenére, hogy a Tesla immár másodhegedűs Kínában, a MarketWatch üzleti portál szerint az idén rekordeladásokra számíthat az októberben és januárban bejelentett árcsökkentés nyomán. A pontos kínai adatok a hétvégre várhatók.

Itay Michaeli, a Citi ágazati elemzője szerint

egy hónapja folyamatosan emelkednek a Tesla-megrendelések Kínában,

ezért a Tesla-papírok értékének 34 százalékos növekedését jósolja. Az elmúlt egy évben 58 százalékot emelkedtek a Tesla-részvények, ami 42 milliárd dollárt tett hozzá Elon Musk vagyonához. Ezzel ő a világ második leggazdagabb embere, mivel tavaly megelőzte Bernard Arnault, a Louis Vuitton, a Christian Dior és a Tiffany márkákat birtokló LVMH vezérigazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×