INFORÁDIÓ
2023. március 28. kedd
Gedeon, Johanna

szlovákia

v4

csehország

petr pavel

Petr Pavel új cseh köztársasági elnök a prágai várban rendezett beiktatási ünnepségen 2023. március 9-én. Petr Pavel nyugalmazott tábornok, a NATO Katonai Bizottságának volt elnöke Milos Zemant váltja az államfői poszton.

Robert Fico: a V4 gyengítése nem szolgálja a tagok érdekeit

A visegrádi csoportnak van létjogosultsága, a tagállamok a V4-en keresztül jóval hangosabban hallathatják a hangjukat Európában. Ezt a témát nem szabadna hagyni lecsengeni – mondta Boris Kollár házelnök Petr Pavel cseh államfő kijelentésére reagálva, aki pozsonyi látogatása során úgy fogalmazott, a V4-ekre jelenleg csupán konzultációs fórumként tekint.

Petr Pavel új cseh államfőnek a korábbi hagyományoknak megfelelően Szlovákiába vezetett az első hivatalos külföldi útja. A kétnapos látogatás során elsőként Zuzana Čaputová szlovák államfővel találkozott, aki a pozsonyi Grassalkowich-palotában fogadta a cseh elnököt. A találkozó után közös sajtótájékoztatót tartottak, ahol a V4-ek szerepéről is kérdezték őket az újságírók.

Petr Pavel a visegrádi szövetséggel kapcsolatban a következőket mondta: „A visegrádi négyek formátuma olyan konzultációs fórum, amely többek között gazdasági, üzleti, kulturális eszmecserékre szolgál, de

nem ambicionálja az alaposabb együttműködést kül- és biztonságpolitikai kérdésekben.”

Petr Pavel ugyanakkor úgy vélte, hogy bővülőben van az együttműködés a Slavkovi Hármak és a kelet-közép-európai NATO-tagországokat tömörítő Bukaresti Kilencek keretében. Hozzátette, hogy üdvözölne egy szorosabb együttműködést a V4-ek és a balti országok között.

Zuzana Čaputová kijelentette: Szlovákia és Csehország azonos álláspontot képvisel a külpolitikában, a jogállam alapelveinek védelme és a nemzetközi jog betartása tekintetében. „Olyan nemzetközi jogok sérülnek, vagy tiporják lábbal őket az Ukrajnában zajló orosz agresszió nyomán, mint az államok területi integritása és szuverenitása. Ezek olyan ügyek, amelyek gyengítik a V4-es formátumot is, mert világos, hogy ilyen fontos dolgokban nincs egyetértés, azonos nézet” – fogalmazott a szlovák köztársasági elnök.

Petr Pavel hivatalos látogatása során találkozott Boris Kollárral, a szlovák parlament elnökével is, aki úgy látja, hogy a V4-eknek van létjogosultsága. „Igaz, hogy a V4 létrejöttének történelmileg teljesen más volt a célja, de később nagyobb nyomást tudtunk gyakorolni rajta keresztül az unióval folytatott tárgyalásokon” – reagált a szlovák házelnök. Boris Kollár a V4-en belüli viszonyok és Orbán Viktor magyar kormányfő állásfoglalásai kapcsán rámutatott, hogy a kormányok cserélődnek, és nem mindig felel meg az elképzeléseinknek egyik vagy másik miniszterelnök vagy államfő, de tágabb összefüggésekben kell nézni a dolgokat.

„A V4 nem Orbán Viktorról szól, vagy valamelyik másik politikusról, hanem négy ország együttműködéséről” –

jelentette ki. Csak emiatt nem kellene kárhoztatni az egész V4-es csoportot.

Petr Pavel kijelentését bírálta Robert Fico, a Smer elnöke is. Kijelentette, hogy Szlovákia, Csehország, Magyarország és Lengyelország együttműködésének gyengítése nem szolgálja ezeknek az államoknak az érdekeit.

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018