eur:
389.44
usd:
363.72
bux:
68096.3
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Gyártósor a Hell cégcsoport alumínium italdobozokat gyártó szikszói üzemében, az avatás napján, 2017. június 30-án. Az üzem az energiaitalt gyártó társaság tulajdonában lévő Quality Pack Zrt. 30 milliárd forintos beruházásában épült.
Nyitókép: Vajda János

Hetven év után véget ér az alumíniumgyártás Szlovákiában

A Slovalco vállalat végleg leállítja utolsó kemencéit, ezzel Európa, beleértve Szlovákia is, kénytelen lesz Oroszországból és Kínából beszerezni az alumíniumot. Az idei év után leáldozik a szénbányászatnak is Szlovákiában, az utolsó ezer dolgozó is elveszíti munkáját. A kormány 2019-ben elfogadta, hogy 2023 után már nem támogatja a szénalapú energiagyártást.

A garamszentkereszti Slovalco vállalat vezetése a villanyáram, illetve az emissziós engedélyek rendkívül magas áraira hivatkozva hozta meg a döntést a leállás mellett, így megközelítőleg hetven év után végleg leáll az alumíniumgyártás Szlovákiában. A vezetés rámutatott: az energiaigényes ipari ágazat nem kapott elégséges kompenzációs támogatást az állam részéről. A gyár emiatt már 2022 eleje óta visszafogta termelését.

A vállalat vezetése szerint a környezetvédelmi minisztérium és Igor Matovič volt pénzügyminiszter helytelen döntései miatt kénytelenek leállítani a világ legkörnyezetbarátabb üzemei közé tartozó alumíniumgyárat. "Az elmúlt években gátolták annak a törvénynek az elfogadását, amely az energiaigényes vállalkozásoknak szánt kompenzációs összeget a többi ipari uniós ország szintjéhez igazította volna" – nyilatkozta Peter Oťapka, a vállalat vezetőségi tagja.

Milan Veselý vezérigazgató hozzátette: a Slovalco vállalat eredetileg 226 kohót üzemeltetett, melyeket fokozatosan leállított, tavaly augusztusban pedig csak az utolsó tízet hagyta üzemben, hogy könnyebb legyen az újraindítás az említett törvénymódosítás esetleges elfogadásával. Mivel ez nem történt meg, a maradék kohókat is végleg leállítják. "Közel hetven év után megszűnik Szlovákiában az alumíniumgyártás" – jelentette be a vezérigazgató.

A gyártás leállásával Európa, beleértve Szlovákia is, kénytelen lesz Oroszországból és Kínából beszerezni az alumíniumot.

A vállalat leállása négyszáz alkalmazottat, valamint a beszállító hálózatban további kétezer munkavállalót érint. "Jól képzett munkásokról van szó, akik viszonylag könnyen találnak majd maguknak új munkahelyet, de átlag feletti »lelépőt« fizetünk a számukra" – közölte a vezérigazgató.

Milan Veselý a jövővel kapcsolatban megjegyezte, olyan állapotban tartják a technológiát, hogy újra lehessen azt indítani, ez viszont több millió euróba kerül majd évente.

Nemcsak az alumíniumgyártás szűnik meg Szlovákiában, hanem az idei év után leáldozik a szénbányászatnak is. A kormány 2023 után már nem támogatja a szénalapú energiagyártást, így idén decemberben a nyitranováki bányában is leáll a munka, ez pedig tömeges elbocsátást von maga után. A bányászok idén még kitermelik az utolsó 780 ezer tonna szenet az erőművek számára, ezt követően pedig leáldozik a nyersanyagnak Szlovákiában.

Adriana Siváková, a Felső-nyitrai Bányák szóvivője szerint a legjelentősebb elbocsátás az év végén várható, a becslések szerint több mint ezer ember veszítheti el a munkáját. Csupán azok maradnak, akik a bánya lezárásán, az üzem teljes leállításán, majd az ezt követő revitalizációján dolgoznak majd. A tevékenységet az állam felügyelete alatt végzik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×