eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
III. Károly brit uralkodó a karácsonyi beszédének felvétele közben a windsori kastély Szent György-kápolnájában 2022. december 13-án. A beszédet december 25-én sugározzák Nagy-Britanniában.
Nyitókép: MTI/AP/Pool/PA/Victoria Jones

III. Károly király máris rekorder

Nézettségi rekordokat döntött III. Károly angol király karácsonyi beszéde. Ez volt az uralkodó első ilyen szereplése, édesanyja, Erzsébet királynő halála óta. Közben már hónapok óta folyik a találgatás, hogy Károly mivel vághat vissza fiának, Harry hercegnek és feleségének.

Bár már korábban nagy siker volt A király beszéde című játékfilm – a britek 70 éve nem hallottak király által elmondott karácsonyi beszédet –, több generáció nőtt fel úgy, hogy II. Erzsébet királynő hagyományos üzenetével telt számára a karácsony napja.

Utódjára, Károly királyra most 10,7 millió néző volt kiváncsi, legalábbis ennyien kapcsolták be a BBC és ITV csatornákat karácsony napján, délután háromkor. Ilyen nézettségre két évtizede nem volt példa – a királynő utolsó karácsonyi beszédét például „csak” 8,9 millió brit nézte.

Az új uralkodó a nyolc perces szereplésben megemlékezett a szüleiről, Fülöp hercegről és II. Erzsébetről. Emellett érintette a megélhetési válságot és szólt azokról, akik közösségeikben segítenek.

Külföldön egyesek számára zavaró lehet, hogy Károly nem élőben beszélt: 12 nappal korábban, december 13-án, előre felvette a beszédet a Norfolk megyében található sandringhami királyi birtokon. Valójában azonban a királynő beszédeit is előre rögzítették az 1960-as évek óta.

A sandringhami komplexum négy nemzedék óta a brit uralkodók magánbirtoka. Itt ünnepelte 96. születésnapját II. Erzsébet, itt karácsonyozik általában a királyi család... és itt volt ama nevezetes „csúcstalálkozó” amelyen eldöntötték, hogy mi legyen a nagyobb függetlenséget és királyi feladatait feladni kívánó Meghan sussexi hercegnővel és férjével, Harry herceggel – akiről a mostani királyi beszéd nem emlékezett meg.

Pedig Károly megtehette volna, mivel Harry és Meghan leleplezőnek szánt és súlyos utalásokat tartalmazó Netflix életrajzi sorozata néhány nappal korábban került először adásba. A királyi család azóta hallgat, annak ellenére, hogy Sussexék további kellemetlen megjegyzéseket tettek rájuk a sorozat következő részeiben.

Az egyik elmélet arra, hogy eddig miért nem álltak bosszút Harryn, az az, hogy

Károly látni akarja, mi is szerepel Harry január elejére beharangozott életrajzi könyvében.

A Mirror című lap szerint ezért halasztotta a könyv megjelenése utánra a király, hogy döntsön unokái, Harry és Meghan fia, Archie, és lánya, Lilibet királyi titulusáról. A két unokának már most kijár az Őkirályi Fenség megnevezés, de a király dönti el, hogy használhatják-e rangjukat.

A Times című lap szerint a január 10-ére várt Harry-önéletrajz, a Spare (azaz Tartalék) még botránykeltőbb lesz, mint a sokat bírált Netflix-sorozat, de források szerint Harry gyerekkora nagyobb hangsúlyt kap benne a közelmúlt drámáihoz képest.

Közben a Sussex-pár által ellenségesnek beállított brit sajtó azt írta, sarokba szorította őket a Netflix. Meghannek a hírek szerint nem tetszett a doku-sorozat végső változata. Eddig mindössze ezt az egy programot készítették el a cégnek, miközben a királyi apanázs visszavétele miatt maguknak kell fedezni a biztonságukat vigyázó cégek költségeit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×