eur:
388.83
usd:
360.17
bux:
68177.9
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Forrás: Twitter

Tisztázatlan, mikor indulhat újra a gázszállítás a felrobbant orosz vezetékszakaszon

Akadály nélkül folytatódik a gázszállítás, az Urengoj–Pomari–Ungvár gázvezetéken történt robbanás ellenére – közölte a Gazprom orosz energiacég. Az Oroszország középső részén található Kalinyino falunál történt detonáció három ember halált okozta és az Európába irányuló megmaradt gázszállítást fenyegette. 

Az orosz hatóságok szerint gázszivárgás okozta a Csuvasföldön történt súlyos robbanást – bár ez már a harmadik detonáció néhány nap alatt. Az ukrajnai háborúval összefüggő esetleges szabotázsról nem történt említés.

A Gazprom helyi cége szerint az Urengoj–Centr2 gázvezeték kárt szenvedett szakaszát gyorsan izolálták és „párhuzamos vezetékeken jutnak el a teljes szállítmányok a fogyasztókhoz”.

A szakasz az Urengoj–Pomari–Ungvár vezeték része, amely az orosz sarkvidékről juttatja Közép-Európába – Ukrajnán keresztül – a földgázt. A szállítás kedden, helyi idő szerint délután kettő előtt szakadt meg – miközben helyi lakosok videókat töltöttek fel a közösségi médiába a robbanás által okozott hatalmas tűzgömbről.

A helyi orosz hatóságok szerint gyorsan eloltották a sérült vezetékszakaszból kilövellő lángcsóvát. Oleg Nyikolajev, Csuvasföld kormányzója ugyanakkor elmondta, hogy három dolgozó, akik a vezetéket ellenőrizték – meghalt.

Egyelőre nem világos, hogy a kérdéses szakaszon mikor indul újra a szállítás.

A vezetéket az 1980-as években építették és az a Sudzsa mérőpontnál lép be Ukrán területre. Annak ellenére, hogy Oroszország támadást indított szomszédja ellen, az ukrán tranzit jelenleg az Európába tartó orosz gáz fő útvonala.

Az idén megugrottak a gázárak, miután az ukrajnai invázió miatt nyugati szankciók sújtotta Oroszország – technikai okokra hivatkozva – leállította az Északi Áramlat 1 vezetéken keresztül történő szállítást Németországba. A vezetéket később rejtélyes robbanások rázták meg, amelyek nyomán használhatatlanná vált.

Így a szankciók ellenére a még folytatódó európai gázszállítások útvonala az Ukrajnán áthaladó vezetékek maradtak. Előzőleg a Gazprom azt mondta, hogy a következő 24 órában 43 millió köbméter gázt juttat Európába az ukrán szakaszon keresztül.

A robbanás hírére megugrottak a gázárak a holland TTF gáztőzsdén, de csökkentek a szállítások folytatásáról szóló orosz bejelentés nyomán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×