eur:
389.35
usd:
362.79
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Személygépkocsi visszafordul Magyarország felé a Somoskőújfalui és Sátorosbánya közötti határátkelőhelyen 2020. március 13-án. A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a szlovák kormány reggel 7 órától a közúti határátkelőin - a lengyel határszakaszt kivéve - visszaállítja a határellenőrzést. Csak azokat engedik be Szlovákiába, akik szlovák állampolgárok, és akiknek az országban tartózkodási engedélyük van. Minden külföldről érkezőnek 14 napos karanténba kell vonulnia.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

157 magyart fosztottak meg a szlovák állampolgárságától

Az állampolgársági törvény bevezetése, 2010. július 17. óta összesen 4373 személy veszítette el a szlovák állampolgárságát amiatt, mert egy másik ország állampolgárságáért folyamodott. A szlovák belügyminisztérium hétvégén ismertetett legfrissebb adatai szerint 157 embert fosztottak meg szlovák útlevelétől azért, mert felvették a magyar állampolgárságot. A magyar állampolgárságot igénylők így csak a hatodikok a sorban.

A szlovák állampolgársági törvényt Robert Fico első kormánya fogadta el a 2010-es magyarországi törvényre reagálva, amely 2011-től egyszerűsítette a határon túli magyarok honosítását.

A szlovák belügyminisztérium hétvégén ismertetett legfrissebb adatai alapján az ország polgárai közül a cseh állampolgárságuk miatt veszítették el eddig legtöbben a szlovák állampolgárságukat, szám szerint 1019-en. Német állampolgárrá 1013 személy vált, a képzeletbeli állampolgársági dobogó harmadik helyén pedig az osztrák áll 687 kérvényezővel. 454-en vették fel a brit állampolgárságot, és 231 korábbi szlovák állampolgárnak lett amerikai útlevele 2010 óta. A magyar állampolgárságért folyamodók a hatodikok a sorban. Tizenegy év alatt 157 ember veszítette el szlovák állampolgárságát azért, mert felvette a magyar állampolgárságot. Száz felett van a svájci és az ausztrál állampolgárságot felvevők száma, majd a norvég, a holland, a kanadai, az ír, a svéd, az olasz, a belga, a francia és a luxemburgi, a finn és a dán követi.

Ez év elején történt ugyan elmozdulás az állampolgársági törvény ügyében, de a szlovákiai magyarok helyzetén ez mit sem változtat. A pozsonyi parlament idén februárban ugyanis jóváhagyta az állampolgárságról szóló törvény módosítását, melynek értelmében nem veszíti el automatikusan a szlovák állampolgárságát az, aki külföldi állampolgárságot vesz fel, de csak abban az esetben, ha a külföldi állampolgárság megszerzésekor legalább öt éve annak az államnak a területén tartózkodott, amelynek az állampolgárságát megszerezte, és ha ezeket a tényeket dokumentumokkal tudja igazolni. A szlovák útlevelet a legújabb szabályozás szerint már nem veszíti el automatikusan az sem, aki más ország állampolgárságát szerezte meg úgy, hogy örökbe fogadták, esetleg születéssel szerezte meg, vagy kiskorúként kapta meg, miközben a szülője szlovák állampolgár maradt. Abban az esetben sem szűnik meg a szlovák állampolgárság, ha idegen országban köt házasságot az illető.

A szlovákiai magyarok helyzetét azonban a módosított törvény továbbra is figyelmen kívül hagyja.

A törvénymódosítással Gyimesi György, a legnagyobb kormánypárt, az OĽaNO magyar képviselője sem elégedett. Korábban elmondta, Szlovákia feleslegesen riogat a kettős állampolgárság miatt a szlovák állampolgárság elvételével, pedig a szlovákiai magyarok csak etnikai, történelmi és nyelvi okokból vennék fel a magyar állampolgárságot. Ezt azonban véleménye szerint Szlovákiában senki sem képes megérteni, mert míg Szlovákia határai megegyeznek az etnikai határokkal, Magyarország esetében ez nem így van.

Zuzana Čaputová államfő a képviselő figyelmeztetése ellenére sem találta alkotmányellenesnek az aktuális módosítást, amely véleménye szerint enyhíti a 2010-ben elfogadott jogszabály negatív következményeit. A rendes jogalkotási folyamat részeként az államfő üdvözölné az állampolgárság elvesztésének mechanizmusát érintő változások enyhítésére irányuló további erőfeszítéseket is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×