INFORÁDIÓ
2022. november 26. szombat
Virág

ukrajna

volodimir zelenszkij

oligarchák

Autók haladnak át sötétedéskor a kijevi Függetlenség terén 2022. október 31-én. Ukrajnában egyre több áramkimaradásra lehet számítani az energetikai infrastuktúrát célzó orosz légitámadások miatt.

Zelenszkij lesújtott az ukrán oligarchákra, köztük pártfogójára is

Ukrajna öt stratégiai fontosságú céget vett el a korábban befolyásos oligarcháktól. A lépést „a háborús erőfeszítéssel” igazolják és az elvett cégek között van például az Ukranafta olajipari vállalat.

A háború előtt Ukrajna nevét gyakran egy lapon említették az országban regnáló oligarchákkal, akik hatalmas befolyással voltak a politikára, és gyakran képviselőként ültek a parlamentben. Rinat Ahmetov, Viktor Pincsuk, Konsztanytyin Zsevago, Ihor Kolomojszkij, Dmitro Firtas és még Petro Porosenko volt elnök is, hogy csak néhány nevet említsünk a listáról.

Volodimir Zelenkszkij ukrán elnök azonban hétfőn bejelentette: Kijev öt stratégiai vállalatot vett állami irányítás alá a korábbi oligarchák tulajdonából az ország háborús erőfeszítéseinek részeként.

Az ukrán kormány tulajdonába került a vezető olajtermelő, az Ukrnafta és az Ukrntatnafta, az ország legnagyobb finomítója, amely leállította működését, miután az invázió első hónapjaiban orosz rakétacsapások érték. Mindkét vállalat Ihor Kolomojszkij oligarcha ellenőrzése alatt állt, aki

támogatta Zelenszkij 2019-es elnökjelöltségét,

és aki most egy korábbi másik vállalkozása, a PrivatBank fizetésképtelensége miatt indított vizsgálatokkal néz szembe.

Kijev átvette a MotorSics nevű céget, egy repülőgép-turbinákat és helikopterhajtóműveket gyártó vállalatot, amelynek székhelye Zaporizzsjában, a déli frontvonalakhoz közeli városban található.

„Az ilyen lépések, amik háborús állapotban szükségesek országunk számára, segíteni fognak védelmi ágazatunk sürgős szükségleteinek kielégítésében”

– fogalmazott az ukrán elnök a Telegramra posztolt közleményében.

Az államosítások – amiket más tisztviselők ideiglenesnek minősítettek – azt követően történtek, hogy hetek óta tartó orosz rakéta- és kamikaze dróncsapások érik az elektromos infrastruktúrát Ukrajna-szerte, ami napi több órás áramkimaradásokat és áramszigorítást váltott ki az egész országban.

A lépések egy évvel azután történtek, hogy az elnök keresztülvitte a parlamenten az „oligarchamentesítési” reformokat, melyek célja az ország leggazdagabb üzletembereinek befolyásának visszaszorítása volt.

Vjacseszlav Boguszlajevet, a MotorSics korábbi tulajdonosát és elnökét a múlt hónapban letartóztatták hazaárulás vádjával. A helyi ügyészek azt állítják, hogy Moszkvának juttatott helikoptermotorokat, a szankciókat sértő módon. Ő maga tagadta a vádakat.

Az AvtoKraz teherautó-gyártó, amely a hazai katonai szállításra szánt járműveket, valamint rakétarendszereket gyárt, szintén az állami ellenőrzés alá vont csoportok között volt. Korábban Kosztyantyin Zsevago ukrán oligarcha tulajdonában volt, aki az elmúlt években száműzetésben élt, mivel az ukrán hatóságok eljárást folytattak ellene egy korábban tulajdonában lévő bank fizetésképtelenségével kapcsolatban.

A Zaporizhtransformator, egy Zaporizzsjában található villamosenergia-hálózati alkatrészeket gyártó cég szintén az állam által lefoglalt vállalatok között van. A korábban többek között Kosztyantyin Grigorisin üzletember tulajdonában lévő cég lefoglalásának célja, hogy biztosítsa a stabil ellátást az olyan alkatrészekből, amelyek az ukrán áramhálózat helyreállításához kellenek.

Az ukrán kormány ugyanakkor tagadta, hogy „államosítás” történt volna.
Nyitókép: Andrew Kravchenko

Kapcsolódó hang

Zelenszkij lesújtott az ukrán oligarchákra, köztük pártfogójára is
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018