eur:
392.91
usd:
366.3
bux:
66797.48
2024. április 25. csütörtök Márk
A drónképen hazájuk lobogóját fogják ukrán katonák a „Kupjanszk körzet” jelentésű kidöntött turistainstallációnál az orosz erőktől nemrégiben visszafoglalt Kupjanszkban, a kelet-ukrajnai Harkiv megyében 2022. szeptember 14-én, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök harkivi látogatásának napján.
Nyitókép: MTI/AP/Kosztyantin Liberov

Erős üzenet: felbukkant az ukrán határnál az orosz atomvonat

A moszkvai védelmi minisztérium térképei is megerősítik: Oroszország területeket ad fel Kelet- és Dél-Ukrajnában. De mi lehet a célja az oroszoknak az ukrán határ közelébe küldött „atomvonattal”? 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, és úgy tűnik, az orosz katonai vezetés sem tudja tagadni: több tucat települést szereztek vissza a keleti és déli fronton előrenyomuló ukrán erők.

„Ma jó híreink vannak a frontról. Az ukrán hadsereg gyors és jelentős előrehaladást ért el az ország déli részén” – mondta Zelenszkij. Hozzátette, hogy csak ezen a héten már több tucat lakott területet vontak ki az orosz látszatnépszavazás hatálya alól Herszon, Luhanszk és Donyeck régiókban.

Az ukrán elnök szavait igazolják az orosz védelmi minisztérium térképei is, amelyeken erőik gyors kivonását lehet nyomon követni.

Bár a moszkvai hadügyminisztérium napi tájékoztatójában nem említettek csapatkivonásokat, az állítólagos tüzérségi és légicsapásokat mutató térképeken az orosz ellenőrzésű, besatírozott területek kisebbek voltak, mint az előző nap. Így például a Dnyeper folyó nyugati partján fekvő Dudcsani falu már nem volt orosz kézen. Északon, Harkiv körzetben az orosz térképek szerint erőik feladták az Oszkil folyó nyugati partján lévő pozícióikat.

Nyugati illetékesek ezt úgy kommentálták, hogy „Ukrajna diktálja a csatamezőn a műveletek ütemét”.

Közben Putyin elnök korábbi figyelmeztetéseinek fényében spekuláció indult meg arról, mi lehet a célja az ukrán határ közelébe küldött „atomvonatnak”. Talán egy kis hatótávolságú, taktikai atomfegyver bevetése?

A Twitteren megjelent egy videó, amelyen egy katonai vonat látható, a Moszkvától észak-keletre fekvő Szergijev Poszad városnál, körülbelül 520 kilométerre az ukrán határtól. Bár a videóból nem lehet megmondani, hová tart, egy volt brit katonai hírszerző tiszt azt mondta a Sky Newsnak, hogy a jelzések alapján az orosz nukleáris arzenál biztosításáért és szállításáért felelős egység szerelvényéről van szó.

„A vonaton a 12. Főcsoportfőnökség jelzései láthatók és olyan páncélozott járművek, amelyekről tudjuk, hogy az orosz nukleáris csapatokhoz tartoznak” – mondta Forbes McKenzie, aki immár a McKenzie Hírszerzési Szolgáltatások Kft nevű cég igazgatója. Az általa említett BMP-97-esek azonban más orosz egységeknél is hadrendben állnak. McKenzie szerint az oroszok tudják, hogy a szerelvényt látják a műholdak, ezért úgy véli, mindez figyelmeztetés a Nyugatnak.

Szerinte azonban óvatosan kell kezelni a lehetséges nukleáris eszkaláció lehetőségét. „Én azt mondanám, hogy

Oroszországnak nincs lehetősége nukleáris fegyverek bevetésére. Ez egyirányú jegy lenne a vereséghez”.

Azt is hozzátette: eddig nem látták, hogy az orosz oldalon, a földi erők „nukleáris csapára készülnének”. Mint mondta, „ehhez konkrét egységek mozgósítására lenne szükség”, de ilyet szintén nem figyeltek meg.

Egy név nélkül nyilatkozó vezető Pentagon-illetékes is azt mondta „semmi sem erősíti meg” a jelentéseket, hogy az oroszok taktikai atom fegyvereket szállítanának vonattal. Nincs olyan jelzés, amely miatt az Egyesült Államoknak változtatnia kellene nukleáris készültségén – tette hozzá.

Az ukrajnai háborúról, annak átélt hatásairól, a harcok szakaszairól korábban Mészáros Zoltán délvidéki tanár, történész beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×