eur:
393.34
usd:
368.17
bux:
66145.53
2024. április 24. szerda György
A queue of cars is seen at the Zemo Larsi/Verkhny Lars checkpoint on the Russia-Georgia border, September 21, 2022, in this still image obtained from a video. RFE/RLs Georgian Service/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES. MANDATORY CREDIT
Nyitókép: RFE/RL's Georgian Service/Handout via REUTERS

Nem mindenki látja szívesen a sorozás elől menekülő oroszokat

Oroszországban már elfogytak a csak egyirányú külföldi repülőjegyek – sok hadköteles korú férfi próbál menekülni a mozgósítás elől. Közben az első behívottakat már el is vitték a kiképzésre.

Gyorsan elfogytak a még elérhető, külföldi desztinációkra szóló repülőjegyek Oroszországban, miután Vlagyimir Putyin elnök az Ukrajna elleni háború eszkalációjaként elrendelte a részleges mozgósítást.

Putyin szerdai beszéde nyomán elhangzott, hogy 300 ezer katonát hívnak be az ukrajnai háború folytatásához. Ennek nyomán sokakon eluralkodott a félelem, hogy a hadköteles korú férfiaknak jobb menekülni, mert hamarosan nem fogják kiengedni őket az országból. Az emigrációba szorult Novaja Gazeta lap egy kormányzati forrásra hivatkozva azt írta, hogy a rendelet hetedik, „szolgálati felhasználásra” szolgáló pontjában akár maximum egymillió ember behívása szerepel.

A hírek nyomán szerda este már nehéz volt jegyet találni Isztambulba vagy Jerevánba – Törökországba és Örményországba, Georgiába és Kazahsztánba is vízum nélkül utazhatnak az oroszok. A bejelentés miatt egy jereváni jegy ára a tízszeresére ugrott és elérte az 1300 dollárt. A Dubajba tartóknak már 5000 dollárt kellett kifizetniük – ami a havi moszkvai átlagfizetés ötszöröse. Dugók alakultak ki a szomszédos országok határátkelőinél is.

Nyugati irányban viszont zárva maradt a menekülési útvonal:

Lettország közölte, nem ad menedékjogot a mozgósítás elől menekülő férfiaknak. Észtország szerint pedig a „hadkötelezettség megtagadása nem ok a menedékjogra”. Egy lengyel diplomata azt mondta az EUobserver portálnak, hogy a menekülők menjenek Franciaországba és Németországba, a balti államok és Lengyelország nem köteles tömegesen menedékjogot adni nekik.

Lengyelország a három balti állammal egyetemben hétfőn életbe léptette az orosz állampolgárokkal szemben elrendelt beutazási korlátozást.

A más volt szovjet tagállamokban sem viseltetnek túl nagy szimpátiával a távozó oroszok iránt, a kommentelők a szemükre hányják, hogy eddig nem tiltakoztak a háború ellen, csak most, hogy elkezdték félteni a saját életüket.

„Na, akkor elmentem a frontra” – idézte a Meduza ellenzéki portál az első, Burjátföldről behívott önkéntesek egyikét. A behívottakat ulan-ud-i jelentések szerint éjszaka kezdték el begyűjteni a lakásaikból. „Pása, mond meg, hogy négy gyereked van, talán elengednek!” – mondta egy burját nő az elvitt vejével folytatott telefonbeszélgetésben a portál szerint. A nő szerint három fia már Ukrajnában van. „Nem normálisak, mind harcolni akarnak” – mondta. A Kremlt közben azzal vádolták, hogy sok kisebbségit – azaz nem orosz etnikumút – küld Ukrajnába, de most ez is változhat.

Mások viszont azt mondták a Medúzának, hogy „nem akarnak idegen földön meghalni”. „Én a kezdetektől ellenzem a háborút” – mondta a 31 éves Iván, a távolkeleti körzet lakója. „Inkább a börtön, mint az értelmetlen háború” – mondta. Andrej, a szibériai Prokopjevszk 22 éves lakosa is negatívan áll a háborúhoz és azt mondja: egyre több a rendőr a városközpontban és agitálják a férfiakat a szerződéses szolgálatra vagy behívják a sorozó irodába „a papírok ellenőrzésére” – ő abban reménykedik, hogy egyetemi tanulmányai miatt nem viszik el.

„A külföldi jegyre nincs pénz, csak a mennyországba, és egyre nagyobb az esély, hogy Vlagyimir Putyin jóvoltából oda kerülök”

– mondta.

Egy népszerű Telegram-csatorna, a General SVR közben arra figyelmeztetett, hogy a sorozást megtagadók bankszámláját blokkolhatják, és hogy a pályaudvarokon és egyéb csomópontokon állíthatják meg a hadköteles korú férfiakat – ezt más forrásból nem sikerült megerősíteni. Közben az orosz rendőrség 1300 embert tartóztatott le az ország több városában, akik a háború és a mozgósítás ellen tüntettek. Közülük 1000 embert vittek be Moszkvában és Szentpéterváron, vidéken csak nagyon kevesen tiltakoztak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×