eur:
393.59
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: FMV / Defbrief.com

Közösen fegyverkezik Szlovákia, Csehország és Lengyelország

CV90-es lövészpáncélosokkal szerelik fel a szlovák és a cseh hadsereget.

A hétvégén megszületett a szlovák légtérvédelemről szóló megállapodás: a MiG-29-es vadászrepülőgépek leállítása után Csehország és Lengyelország veszi át Szlovákia légterének védelmét. A szlovák légtérvédelemről szóló megállapodást mindhárom ország védelmi minisztere aláírta szombaton a Malacky-Kuchyňa légibázison. A megállapodást Jaroslav Naď szlovák, Jana Černochová cseh és Mariusz Blaszczak lengyel tárcavezető látta el kézjegyével. Csehországnak és Lengyelországnak az új F-16-os vadászrepülőgépek megérkezésééig kell védeniük Szlovákia légterét. A szlovák védelmi miniszter szerint az első ilyen gépeknek 2024-ben kell megérkezniük.

Szlovákia négy évvel ezelőtt 14 darab F-16-os vadászgépet rendelt az Egyesült Államoktól. Az eredeti tervek szerint az első gépeknek már idén meg kellett volna érkezniük, de Washington jelezte, hogy alkatrészhiány miatt a szállítások késni fognak, az első gépek így leghamarabb két év múlva érkezhetnek meg. A szlovák MiG-29-esek használatának, karbantartásának és megbízhatóságának problémáira Jaroslav Naď szlovák védelmi miniszter többször is felhívta a figyelmet. Nem zárta ki, hogy Ukrajnának adják ezeket a vadászrepülőket, ennek anyagi oldaláról tárgyalnak az ukrán féllel.

Eduard Heger miniszterelnök a közösségi oldalán köszönte meg a két szomszédos országnak a segítségnyújtást.

„Ezzel a lépéssel megerősítést nyert, hogy Szlovákiának lojális barátai és támogatói vannak a szomszédjában. Most, amikor Ukrajna brutális orosz invázióval néz szembe, rendkívül fontos, hogy a légterünk biztonságos legyen, ezért óriási köszönet illeti őket” – írta a Facebookon a szlovák kormányfő.

A légtérvédelmi megállapodás mellett Szlovákia és Csehország arról is egyezséget kötött, hogy közösen szereznek be CV90-es típusú gyalogsági harcjárműveket. A Svédországból érkező lövészpáncélosokat 35 milliméteres gépágyúval látják el. A harcjármű személyzete 3 fő, további 7-8 katonát képes szállítani és azok harcát támogatni.

A CV90 páncélzata 200 méterről körkörösen ellenáll a kisebb kaliberű páncéltörő lövedékeknek.

Jaroslav Naď különlegesnek nevezte a megkötött egyezséget. „Ugyanazoknak a fenyegetéseknek vagyunk kitéve, szövetségesek vagyunk a NATO-n és az Európai Unión belül. Egy olyan megoldást találtunk, ami a katonáink számára is érdekes lehet” – jegyezte meg. Hozzátette, Szlovákia és Csehország hadseregének ugyanolyan páncélozott harcjárművei lehetnek, melyeken a katonák közösen gyakorlatozhatnak, és közösen indulhatnak velük bevetésre is.

Jana Černochová cseh védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a közös vásárlással csökken a beszerzési ár is. A projekt értéke együttesen 1,8 milliárd eurót tehet ki.

„Nemcsak alacsonyabb árat érhetünk el, hanem egyazon régióban több harcászati technika összpontosulhat. Ezáltal bekapcsolhatjuk saját hadiiparunkat is a harci technika javításába, alkatrészek gyártásába” – jegyezte meg a cseh védelmi tárca vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×