INFORÁDIÓ
2022. július 1. péntek
Annamária, Tihamér

skócia

függetlenség

nicola sturgeon

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, a függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt, az SNP vezetője nyilatkozatot tesz edinburghi hivatalában 2019. december 19-én. Sturgeon hivatalosan felszólította a brit kormányt annak lehetővé tételére, hogy a skót parlament dönthessen az újabb függetlenségi népszavazás kiírásáról.

A brexit „visszanyal”: újabb skót függetlenségi kezdeményezés

„Vitathatlan választói felhatalmazásom van” – így érvelt a skót első miniszter, Nicola Sturgeon amellett, hogy újabb skót függetlenségi népszavazás kampányt indít. Skócia Angliával szemben ellenezte a brexitet, és az utóbbi évtizedben szerzett autonómiát most függetlenségre akarja váltani az ottani politikai elit egy része.

„Erős és meggyőző érvek szólnak amellett, hogy Skócia kilépjen Nagy-Britanniából” – ezzel lobbizik a több évszázados unió felbontása mellett Nicola Sturgeon, a skót autonómia első minisztere, egyben a Skót Nemzeti Párt vezére.

Sturgeon az utóbbi években a részleges autonómia vezetőjeként megkerülhetetlenné vált Skóciában – a pandémia idején például ott az ő napi sajtótájékoztatóit nézték, nem Boris Johnsonét, és az országrész önálló egészségügyi politikát folytatott.

A londoni kormányfővel nem túl jó viszonyt ápoló Sturgeon most ismét értésre adta, hogy a brexitet használja egyik érvként a kilépés melletti kampányra. „Skócia bajait részben a brexit okozta, amit mi nem szavaztunk meg” – mondta. Az Edinburgh-ban felszólaló első miniszter azt mondta:

„nagyon rövid időn belül nagyon fontos friss hírekkel szolgál”.

A skótok 2014-ben a voksok 55 százalékával elutasították a brit unióból való kilépést, és az angol dominanciájú brit kormány érvelése az, hogy ezért egy emberöltőre lekerült a kérdés az asztalról. Sturgeon és a skót nacionalisták szerint azonban nem, sőt, ha a skótok akkor tudták volna, hogy mi jön, akkor a kilépésre szavaztak volna.

„Engem azzal a világos vállalásommal választottak meg, hogy megadom a választási lehetőséget Skócia népének, hogy független országgá váljunk” – mondta. Sturgeon pártja, az SNP mellett a skót Zöldek is függetlenséget akarnak és a két pártnak együtt 72 mandátuma van a 129 fős autonóm parlamentben.

„Mindennapjaikban a skót emberek a megélhetési válságtól az alacsony gazdasági növekedéstől és az emelkedő vagyoni különbségektől szenvednek. Továbbá a megnyirbált közkiadások és az általunk nem megszavazott brexit más hatásai miatt” – fejtegette. Ezeket a gondokat csak tovább mélyítette, hogy nem vagyunk függetlenek – tette hozzá.

„Szóval, a brit gazdaságmodell része maradunk a maga viszonylag gyenge növekedésével és szociális eredményeivel, amelyek még rosszabbá válnak az EU-n kívül? Vagy reménnyel tekintünk előre és ihletet merítünk a hozzánk hasonló európai országoktól?”

Azt is London szemére vetette, hogy szerinte a brit kormány „semmilyen tiszteletet nem ad a demokráciának”, ha igen, akkor engedné a jogilag kötelező kimenetelű népszavazást.

Mivel Boris Johnson brit kormányfő ezt többször elutasította, más módját kell keresni a referendum megtartásának – tette hozzá Sturgeon.

Nyitókép: MTI/AP/PA/Neil Hanna

Kapcsolódó hang

A brexit "visszanyal": újabb skót függetlenségi kezdeményezés
 
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Schlecht Csaba

A Simicska Lajoshoz kötődő korábbi gazdasági cégbirodalom fontos emberét, országos sajtóorgánumok...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018