INFORÁDIÓ
2022. január 24. hétfő
Timót

jelenléti oktatás

szlovákia

koronavírus

omikron

oltás

teszt

Writing an Exam. Teenagers students sitting in the classroom. Focus is on foreground.

Szlovák aggodalom: 250-350 ezer gyermek is megfertőződhet az iskolakezdéssel

A meghosszabbított téli szünet után terv szerint kezdődik meg a tantermi oktatás Szlovákiában. Hétfőn, január 10-én megnyílnak az óvodák, az általános- és a középiskolák. Lehetőség lesz a tanulók tesztelésére is, az oktatási minisztérium több mint hárommillió tesztet osztott ki erre a célra. Szakértők azonban óvatosságra intenek. Több szlovákiai gyermekorvos is úgy véli, hogy akár kétszer annyi gyerek is megfertőződhet az omikron variánssal Szlovákiában, mint amennyi gyermekfertőzöttet az eddigi hullámok alatt összesen azonosítottak.

Branislav Gröhling oktatási miniszter a javuló járványhelyzettel indokolta az iskolák jövő hétfői megnyitását. „Az egészségügyi tárca adatai azt mutatják, hogy kevesebb a fertőzött és kevesebben szorulnak kórházi ápolásra. A tervnek megfelelően haladunk, és január 10-én megnyitjuk az iskolák kapuit. Mindenkinek köszönöm, aki a téli szünet alatt betartotta az óvintézkedéseket, és felelősségteljesen viselkedett, felvette az oltást, s ezáltal hozzájárult a helyzet javulásához” – fogalmazott a szaktárca vezetője.

A jelzett naptól az iskolák a korábban már alkalmazott iskolai szemafor szerint fognak működni. Nem zárják be azonnal az iskolát, ha egy osztályban fertőzött diákot találnak, az igazgató azonban dönthet úgy, hogy az adott osztály tanulói karanténba vonulnak. Az egész iskola bezárásáról a regionális közegészségügyi hivatal hozhat döntést. Például abban az esetben, ha egy iskolában sok osztály van karanténban, vagy sok a fertőzött. A közegészségügyi hivatal hatályos rendeletének megfelelően a beoltott személyek és azok, akik már átestek a Covid-19 betegségen, mentesülnek a karanténkötelezettség alól. Ez vonatkozik a diákokra is, akik az oltás felvétele vagy a betegségből való felépülés után újra mehetnek iskolába.

Az iskolákban azonban továbbra is kötelező lesz a szájmaszk viselése. Az óvodásoknak, a súlyos autizmussal vagy értelmi zavarral élőknek, a hallássérülteknek, valamint az ezekkel a tanulókkal foglalkozó pedagógusoknak nem kell maszkot viselniük. Branislav Gröhling egyúttal felhívta a szülők figyelmét, hogy az iskola előtt teszteljék le a gyermekeiket, és az első hetekben lehetőség szerint heti kétszer.

A szlovák oktatási tárca a tavalyi év végén másfél millió gyorstesztet osztott ki, ezen a héten pedig további másfél millió tesztet szállít ki a járási hivatalokba, ahol az iskolák kérhetik. December végéig az antigéntesztek 12-13 százaléka maradt meg a járási hivatalokban. A tárca szerint

összesen 14,5 millió antigéntesztet lehet felhasználni az iskolai tesztelésre.

„Ezzel is szeretnénk hozzájárulni, hogy biztonságosabbak legyenek az iskolák. A védőoltás azonban továbbra is kulcsfontosságú, mivel ez a legjobb módja annak, hogy védekezzünk a súlyos betegség ellen, vagy megelőzzük a kórházba kerülést. Ezért fontos, hogy minél több szülő, iskolai alkalmazott, illetve diák beoltassa magát” – hangsúlyozta Branislav Gröhling, hozzátéve, hogy az e heti kedvező járványadatok és a kórházi kezelésre szoruló betegek számának csökkenése hozzájárult ahhoz, hogy Szlovákiában kinyithassanak az iskolák.

A gyermekorvosok azonban továbbra is óvatosságra intenek. Úgy vélik, akár 250-350 ezer gyermek is megfertőződhet Szlovákiában az omikron variánssal, ami kétszer annyi, mint ahány fertőzött gyermeket az eddigi hullámok alatt összesen azonosítottak a PCR-tesztek segítségével.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Liderina/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018