eur:
393.82
usd:
368.39
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
AYLESBURY, ENGLAND - JANUARY 03: Prime Minister Boris Johnson during a visit to a vaccination hub in the Guttman Centre at Stoke Mandeville Stadium as the booster vaccination programme continues, on January 3, 2022 in Aylesbury, Buckinghamshire. Around 132 million coronavirus jabs were given last year amid the largest vaccine campaign in British history. The emergence of the Omicron variant triggered an acceleration of the rollout over the festive season, and more than 1.6 million people received their booster dose in the final week of 2021.  (Photo by Steve Parsons - WPA Pool/Getty Images)
Nyitókép: Steve Parsons - WPA Pool/Getty Images

Rengeteg az új fertőzött a briteknél, mégsem szigorítanak

A brit kormány annak ellenére nem akar szigorúbb Covid-ellenes intézkedéseket bevezetni, hogy az országban különösen magas a fertőzöttek aránya. „Az adatok nem indokolják a szigorítást” – közölte egy miniszter.

„Nincs semmi az adatokban, ami indokolná a további Covid-korlátozásokat” – ezt mondta egy interjúban Nadhim Zahawi brit oktatási miniszter, aki sokáig a védőoltásprogramért felelős illetékes volt. Ez volt a brit kormány konkrét válasza a rekord magas koronavírus-fertőzésekre, ami miatt figyelmeztették a brit munkaadókat: készüljenek fel, hogy dolgozóik negyede maradhat otthon betegség miatt.

A Johnson-kabinet vonakodását az is erősíti, hogy az elmúlt hetekben több tudományos kutatás is azt állapította meg, hogy a roppant gyorsan fertőző omikron koronavírus-variáns jóval kisebb arányban juttatja kórházba az embereket és okoz haláleseteket, mint a korábbi vírusváltozatok.

A legnépesebb brit országrészben, Angliában az úgynevezett B-terv van érvényben, amely ajánlás arról, hogy aki teheti, dolgozzon otthonról, továbbá a legtöbb esetben kötelezővé teszi a maszkviselést a zárt terekben (az éttermekben ülve, értelemszerűen, le lehet venni a maszkot). Az állóhelyes beltéri szórakozóhelyekre és szabadtéri létesítményekbe – például stadionokba – csak oltási igazolvánnyal lehet bemenni, és aki fertőzött személlyel került kapcsolatba, annak naponta kell tesztelnie magát.

A részben decentralizált brit alkotmányos berendezkedés miatt a tagnemzetek – az angolok, walesiek, skótok és északírek – saját hatáskörben döntenek az egészségügyi és járványügyi kérdésekben. Ezért az a furcsa helyzet állt elő, hogy míg Skóciában a regionális kormányzat az illetékes, amikor a brit kormány nyilatkozik pandémiakérdésekben, akkor az általában csak Angliára vonatkozik.

Boris Johnson a hét – és az év – elején csak annyit mondott, hogy az egészségügy „jelentős” nyomás alatt lesz „a következő két hétben vagy talán tovább is”, de egyelőre nem változtat az intézkedéseken, hozzátéve:

„egyértelműen világos”, hogy az omikron enyhébb, mint más vírusvariánsok.

A brit kormányfő ismét azzal érvelt, hogy a harmadik vakcina beadását célzó program és a B-terv miatt jobb a helyzet. „Az igazi előnyt a harmadik oltás adja, ez az egész ország számára a jövőbe mutató út, ezért az emberek erősítsék meg a védelmüket az emlékeztető oltással” – fejtegette, amikor ellátogatott egy angliai oltóközpontba.

Azt is javasolta, hogy az emberek teszteljék magukat, mielőtt olyanokkal találkoznak, akikkel nem szoktak. Az angolok számára ingyenesen beszerezhető a rapid antigén teszt, bár az utóbbi hetekben voltak fennakadások az ellátásban.

Johnsont az ünnepek előtt hatalmas nyomás alá helyezték saját pártja lázadói, akik a B-terv ellen szavaztak, és így a kormányfő az ellenzék támogatásával tudta átvinni elképzelését. A képviselők szerdán térnek vissza, és felülvizsgálják a B tervet.

Az enyhébb betegséget okozó omikron karácsonykor tömeges járattörlésekhez vezetett a légi közlekedésben, és szilveszterkor 50 ezer brit egészségi dolgozó volt Covid-beteg. Johnson kabinetje közben vészforgatókönyvet készít arra az esetre, ha valósággá válik a prognózis, hogy a közalkalmazottak egynegyede maradhat otthon Covid miatt. Újév napján 162 ezer volt a hivatalosan ismert napi új fertőzöttek száma a szigetországban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×