eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Vizsgálati mintát vesznek koronavírus-tesztre egy férfitől az egyik tesztállomáson Pozsonyban 2021. november 25-én. A szlovák kormány a koronavírus-járvány terjedése miatt három hónapra szükséghelyzetet vezetett be, valamint két hétre kijárási tilalmat rendelt el. Az emberek csak meghatározott indokokkal hagyhatják el otthonaikat, az alapvető fogyasztási cikkek és gyógyszerek beszerzése, a munkahelyre és iskolába, az oltóhelyre, illetve tesztelésre való el utazás céljából.
Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlak

Politikusokkal és ismert személyiségekkel csalogatják oltakozni a szlovákokat

Szlovákiában elindult az átoltottság növelését célzó mozgósítási hét az egészségügyi minisztérium és az önkormányzatok szervezésében. Az akció fő céljai az oltakozási kedv fellendítése, valamint a védőoltás népszerűsítése. Az oltóközpontokban találkozni lehet majd Eduard Heger miniszterelnökkel, a kormány más tagjaival, illetve a kultúra és a sport területén tevékenykedő személyiségekkel is.

Vladimír Lengvarský szlovák egészségügyi miniszter, a mozgósítási hetet bejelentő sajtótájékoztatóján arra kért mindenkit, hogy éljen a lehetőséggel, és oltassa be magát, saját maga és a családja védelmében, valamint az egészségügyi rendszer érdekében.

Ezen a héten Szlovákia-szerte maximalizálják az oltási kapacitást. „65 kórházban, 27 rendelőintézetben, 19 nagy kapacitású oltóközpontban és 602 rendelőben fognak oltani, különböző községekbe 178 kiszállást terveznek” – közölte Kamil Száz, az egészségügyi minisztérium államtitkára. Hozzátette, hogy több mint 100 ezer vakcinát készítettek elő a regisztrált, és további több tízezer védőoltást a nem regisztrált érdeklődők számára.

Az oltóközpontokban találkozni lehet majd Eduard Heger miniszterelnökkel, a kormány más tagjaival, illetve a kultúra és a sport területén tevékenykedő személyiségekkel is.

Az egészségügyi tárcánál bíznak abban, hogy a hírességek segíthetnek meggyőzni az embereket.

Ezzel összefüggésben a tárca rámutatott egy felmérésre, melynek eredménye szerint a megkérdezettek 68 százaléka fontolgatja az oltást. Nagyszámú érdeklődő esetén az oltópontokon a regisztrált, időre berendelt személyeket fogják előnyben részesíteni a nem regisztráltakkal szemben.

A miniszterelnök is bízik benne, hogy a projektnek köszönhetően nőni fog a beoltott lakosok számaránya. „Ajándékozzunk karácsonyt! Úgy gondolom, hogy ez nagyon találó elnevezése ennek a projektnek azért, mert ez olyan karácsony lesz, amikor az oltásnak köszönhetően megvédhetjük az egészségünket” – fogalmazott Eduard Heger, aki azt is elmondta, hogy a projekt lezárása után

további meggyőző, motiváló akciókat is terveznek.

Az oltás propagálása mellet az óvintézkedéseket még mindig nem szüntethetik meg Szlovákiában. Hétfőtől távoktatásra álltak át az általános iskolák felső tagozatai és a középiskolák. A diákok csupán ezen a héten tanulnak otthonról, mivel a következő héten, december 20-án megkezdődik a téli szünet. Az általános iskolák alsó tagozatai, az óvodák és a speciális oktatási intézmények ezen a héten is nyitva maradnak.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök közben aláírta a 60 éven felüliek 200 és 300 eurós motivációjáról szóló jogszabályt, amelyről múlt héten döntött a parlament. Az államfő ugyanakkor máris felhívta a figyelmet a rendszer átértékelésének szükségére, mert vannak olyan 60 év felettiek, akik önhibájukon kívül nem kaphatják meg a támogatást. A sajtó több ilyen esetre is figyelmeztetett. Sokan voltak ugyanis olyanok, akik a kezdetektől fogva bíztak az oltásban, és már tavasszal megkapták a második adagot. Regisztráltak a harmadikra is, de amikorra időpontot kaptak, megfertőződtek, így nem tudtak elmenni felvenni a harmadik dózist. Az elfogadott jogszabály szerint viszont emiatt lemaradhatnak az oltási motivációról. A pénzügyminisztérium ugyanis úgy írta meg a törvényt, hogy aki még június előtt megkapta a második oltását, és az elkövetkező hónapokban nem veszi fel a harmadikat, az nem kaphatja meg a pénzt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×