eur:
394.46
usd:
370.45
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Boris Johnson brit miniszterelnök távozik a londoni kormányfői rezidenciáról, a Downing Street 10-ből, hogy részt vegyen a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok alsóházi órájában a brit parlament alsóházában, Londonban 2021. május 26-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Boris Johnson bocsánatot kért, de tagadja a karanténsértő bulit

Nagy-Britanniában nem akar elülni a botrány annak ügyében, volt-e tiltott karácsonyi parti tavaly a miniszterelnöki rezidencián. Boris Johnson kormányfő kénytelen volt bocsánatot kérni a parlamentben, bár még mindig azt állítja, beosztottjai nem sértettek karanténszabályt.

Ahogy az angol politikai kifejezés tartja: ez a sztori nem akar meghalni. Napok óta foglalkoztatja a brit közvéleményt az az állítás, hogy a tavaly karácsonyi újabb járványhullám közepette – amikor a kormány váratlanul újabb lezárást jelentett be – Boris Johnson kormányfő beosztottjai illegális karácsonyi partit tartottak a Downing Street 10-ben.

A dolog azért kavart politikai vihart, mert az eset újabb bizonyítékának tűnik annak, hogy Nagy-Britanniában amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek – vagy másképp fogalmazva:

míg a népnek be kellett tartania a látogatási és egyéb tilalmakat, addig az „elit” tagjai a szabályokra fittyet hányva dáridózhattak.

Britek tömegei mondták le tavaly karácsonyi programjukat, és maximum a Zoomon ültek össze a szélesebb családdal.

A média ezekben a napokban tele van olyan véleményekkel, amelyekben a hozzátartozóikat a járvány miatt elvesztett állampolgárok fejezik ki haragjukat.

A kormány részéről tapasztalható eddigi tagadás – miszerint nem volt tiltott parti – akkor lett különösen kínos, amikor az ITV kiszivárogtatott egy felvételt. Ezen a miniszterelnöki stáb tagjai vicces álsajtótájékoztatót tartanak, és egymást kérdezgetik az állítólagos eseményről. A kacarászás közepette viccesen elhangzik, hogy buli nem volt, de az is, hogy nem tartották be a biztonságos távolságot.

Szerdára akkorára dagadt a botrány, hogy Boris Johnson kénytelen volt a parlamentben bocsánatot kérni.

„Megértem, hogy az emberek haragszanak, mert úgy tűnik, hogy a miniszterelnöki stáb tagjai viccelődnek a lezárás szabályai felett, megértem, mennyire dühítő lehet, hogy úgy tűnik, mintha az emberek, akik meghozták a szabályokat nem tartották volna be azokat. Engem is feldühített a klip” – mondta a miniszterelnöki kérdések órájában.

Majd hozzátette: „feltétel nélkül bocsánatot kérek a sérelemért, amit a felvétel okozott és az általa keltett benyomásért”. Viszont azzal folytatta, hogy nem volt olyan parti, amelyen megsértették volna a Covid-szabályokat, és hogy sürgős vizsgálatot rendelt el.

Johnsonra össztűz zúdult az ügy miatt a parlamentben, és ellenfeleinek kapóra jött az újabb támadási felület a pár héttel ezelőtti lobbista és másodállás botrányok után. A Skót Nemzeti Párt frakcióvezetője például közölte: a miniszterelnök elvesztette a közvélemény bizalmát, nem tud vezetni, az egyetlen erkölcsileg helyes döntés, ha lemond. A mostani botrány ritkamód egyesítette a lezáráspárti és lezárásellenes bírálókat – írta a konzervatív Telegraph.

Persze felmerülnek további kérdések. Milyen a biztonság a Downing Street 10-ben, ha felvehettek és kiszivárogtathattak egy ilyen videót? És miért pont most került napvilágra?

A saját „konzervatív” istállóba tartozó Telegraph nem túlzottan védi a tory kormányfőt: „Ez a videó nem egyedi bénázás, hanem egy sor olyan fájdalmas döntés láncába tartozik, amelyek hosszú ideje letérítették a pályáról a Johnson-kabinetet”.

Mindeközben pedig

a brit média szerint a kormány a „B-terv” bevezetésére készül:

azaz, ismét az otthoni munkát és más korlátozásokat bátorítanak majd az omikron vírusvariáns terjedése miatt.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×