eur:
393.23
usd:
367.93
bux:
67044.93
2024. április 26. péntek Ervin
Virus variant, coronavirus, spike protein. Omicron. Covid-19 seen under the microscope. SARS-CoV-2, 3d rendering
Nyitókép: Naeblys/Getty Images

Az omikronnal is felveszi a harcot ez az új szer

A Nagy-Britanniában most jóváhagyott új antitestalapú gyógyszer hatékony az omikron variáns ellen is – állítja az első klinikai teszt eredményekre hivatkozva a gyártó, a GSK gyógyszergyár.

Nagy-Britannia most hagyott jóvá egy újabb Covid-gyógyszert, a Sotrovimabot, amely a kutatások szerint 79 százalékkal csökkenti a kórházi kezelés és elhalálozás kockázatát a 12 évesnél idősebbek és 40 kg-nál nehezebbek körében.

A brit GSK gyógyszergyár és a társfejlesztő kaliforniai Vir Biotechnology közleménye szerint az első klinikai teszteredmények azt mutatják, hogy a gyógyszer hatékony „az új, omikron vírusvariáns jelentős mutációival szemben”.

A brit gyógyszerészeti ügynökség, az MHRA ugyanakkor óvatosabb volt, és azt közölte: még túl korai ezt megerősíteni. A Vir vezérigazgatója, George Scangos ugyanakkor azt mondta, hogy

a gyógyszert kifejezetten úgy fejlesztették, hogy figyelembe vették, hogy mutálódik a vírus.

„A tüskefehérje egy különösen stabil, kis valószínűséggel mutálódó régióját céloztuk meg, hogy választ adjunk a jelenlegi és a jövőbeli variánsokra” – mondta a cégfőnök.

A gyógyszer alapja egy olyan antitest, amely lefedi a koronavírus fő fegyverének számító tüskefehérje felszínét, így megakadályozza, hogy dokkoljon az emberi sejtek receptoraival és a sejtekbe behatolva elkezdje terjeszteni a fertőzést.

A brit gyógyszerhatóság közölte, hogy a szérumot olyan betegek számára engedélyezték, akiknél fennáll legalább egy kockázati tényező, például az elhízás, a 60 évnél idősebb életkor, a cukorbetegség vagy a szívbetegség. Akkor lehet alkalmazni, amikor amikor még csak enyhe tünetek vannak a betegség kezdetén

Az új gyógyszer 30 perc lefolyása alatt, intravénásan adják be.

A hatóság szerint azonban még túl korai véleményt mondani az omikron elleni hatásosságáról, ezért a gyártóval együttműködve keresik majd erre a kérdésre a választ.

A GSK szerint az omikron elleni hatásosságról szóló további teszteredmények az év végéig befutnak.

Univerzális oltás jöhet

Közben kínai tudósok bejelentették, hogy olyan antitestet fedeztek fel, amellyel közelebb kerülhetünk egy univerzális – azaz az összes mutáció ellen védő – vakcina kifejlesztéséhez. A kutatást a bioRxiv könyvtárban publikálták, ahol még a szigorúbb szakvéleményezés előtt álló friss kutatásokat teszik közzé.

A cikk szerint egy súlyos koronavírus-fertőzöttnél sikerült felfedezni a 35B5 névre keresztelt molekulát, amely a jelenleg létező összes vírusvariánst semlegesíteni tudja. A magyarázat megint csak az, hogy az antitest a tüskefehérje egy olyan régióját célozza meg, amely gyakorlatilag nem változik a mutációk során. Az év során már japán és belga kutatók is hasonló eredményekről számoltak be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ultimátumot kapott a TikTok – Mégis miért?

Ultimátumot kapott a TikTok – Mégis miért?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása. A műsor első részében a Tiktok anyacége és az amerikai kormány csörtéjéről volt szó, amelynek a vége akár az is lehet, hogy a platformot betilthatják a tengerentúlon. Vendégünk volt Keleti Arthur, kibertitok jövőkutató, az Informatikai Biztonság Napja (ITBN) alapítója. A második blokkban a friss munkaerőpiaci adatokat elemeztük Hornyák Józseffel, a Portfiolio makrogazdasági elemzőjével.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×