eur:
392.16
usd:
366.56
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A car parked in a partially flooded road in Deptford, south-east London. The capital saw nearly a months worth of rainfall on Sunday with homes, roads and Tube stations flooded, while a flooded hospital cancelled all surgery and outpatient appointments on Monday due to the heavy rain. Picture date: Tuesday July 27, 2021. (Photo by Yui Mok/PA Images via Getty Images)
Nyitókép: Yui Mok - PA Images/Getty Images

Viharveszély Angliában, újra lecsaphat az égi ár

Nagy-Britanniában csütörtökig van érvényben a potenciális áradásokról szóló figyelmeztetés. A vasárnapi masszív esőzések nyomán Londonban kórházak baleseti osztályai és metróállomások zártak be és néhány út ideiglenesen járhatatlanná vált.

A vasárnap Londonra lezúdult példátlan csapadék nyomán áram nélkül maradt az egyik kelet-londoni kórház, a Whipps Cross, ahonnan száz beteget evakuáltak. A Newhami Kórház baleseti osztályára igyekvő embereknek pedig azt javasolták, hogy, keressenek más kórházakat. Az extrém helyzet miatt műtéteket is elhalasztottak.

Egyetlen nap alatt annyi csapadék esett, mint máskor egy hónap alatt. A vízszint néhol úgy megemelkedett, hogy a több, mint ezer hívást kapó tűzoltóknak autókban és elárasztott alagsori lakásokban ragadt embereket kellett kimenteniük. Máshol térdig érő vízben gázoltak a gyalogosok, miközben az utasok a vízben elakadt buszokról számoltak be. Voltak utcák, ahol megjelentek a gumicsónakok.

Egyes fontos utak, például a Greenwichbe vezető alagút és a belső londoni körgyűrű, a dugózónát körbevevő, még igyenesen használható útvonal is részben víz alá került. Kedd reggel még zárva volt egy londoni metróállomás, bár nyolc másik ideiglenesen lezárt megállót már megnyitottak. Vasárnap a királyi rezidencia közelében fekvő londoni St. James Parkban több mint 41 milliméternyi csapadék esett, és ezzel ez vált az ország legeláztatottabb részévé.

A viharveszély még nem múlt el, mert Angliában és Skóciában csütörtökig marad érvényben a sárga riasztás. A Brit Meteorológiai Hivatal szerint további viharok várhatók kedden és szerdán is. Skócia felett szerdán lassan átvonuló esőzésre számítanak, ahogy az esőfelhők fokozatosan észak felé haladnak.

Sadiq Khan londoni főpolgármester az extrém időjárás kapcsán elővette a globális felmelegedés témáját, és azt mondta: az elmúlt két hétvége áradásai azt mutatják, hogy „a klímaváltozás veszélyei egyre közelebb jutnak az otthonainkhoz”.

Khan keddre rendkívüli tanácskozást hívott össze a londoni közlekedési vállalat, a tűzoltók és a környezetvédelmi hivatal képviselőivel, hogy arról tárgyaljanak, miként lehet a jövőben megelőzni a mostanihoz hasonló áradásokat.

A főpolgármester már korábban döntött, hogy kiterejeszti az úgynevezett ultra alacsony emissziós zónát – bár ez a benzines kocsiknál a levegőbe kevesebb szén-dioxidot pumpáló dízelüzemű kocsik tulajdonosait bünteti, és inkább levegőtisztasági, mint klímavédelmi intézkedés. Kritikusok szerint pedig a lépés valódi célja egyensúlyba hozni a pandémia során rengeteg bevételtől elesett londoni közlekedési vállalat kasszáját.

Közben egy sor kerületi önkormányzat zárt le utcákat a nyugalmas életre való vágyat és az alacsonyabb emissziót felhozva magyarázatként, de ezzel a főutcákra terelték a forgalmat, ahol nagyobbak lettek a dugók. A környezetvédelmi fellépés megosztó, mert felmérések szerint az autósok elleni akciók nagyobb arányban büntetik a külvárosokban élő és kevésbé tehetős polgárokat, míg a módosabb középosztálybeliek amúgy is nagyobb arányban kerékpároznak vagy dolgoznak otthonról.

Khan közben azt követelte a brit kormánytól, hogy az idei COP26 klímacsúcson mutasson még nagyobb eltökéltséget és tegyen még merészebb lépéseket a klímaváltozás ellen – miközben több hatáskört kért a témában a fővárosnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×