INFORÁDIÓ
2021. július 28. szerda
Szabolcs

csehoroszág

koronavírus

oltás

vakcina

A Pfizer-BioNTech vállalatok új koronavírus elleni oltására vár egy férfi egy prágai iskola tornatermében 2021. március 18-án.

Levélben buzdítják oltásra a cseheket

A koronavírus-fertőzés ellen eddig beoltott 3,9 millió cseh állampolgárból 4030-nál az ellenőrző szűréseknél újra kimutatták a fertőzést, és 2026 olyan személyt tartanak számon, aki korábban már átesett a Covid-19 betegségen, de újból megbetegedett. A Cseh Orvosi Kamara közölte, a cseh orvosok 83 százalékát, a nővérek 75 százalékát, az egészségügyi személyzet 70 százalékát oltották be eddig.

A cseh egészségügyi miniszter szerint a járványból kivezető utat az oltás jelenti, s ezt az is bizonyítja, hogy a már beoltottak, mégis újonnan megfertőződöttek száma nagyon alacsony. „Természetesen a világon egyetlen vakcina sem véd meg százszázalékosan mindenkit, ezt nem is lehet elvárni” – tette hozzá Adam Vojtěch.

A cseh egészségbiztosító társaságok a jövő héten levélben köszönik meg a beoltottaknak, hogy felvették valamelyik vakcinát,

a még nem beoltott ügyfeleiket pedig arra fogják buzdítani, hogy viselkedjenek felelősségteljesen, és ne féljenek az oltástól.

A miniszter a fiatalokhoz külön üzenetet intézett. Felszólította őket, hogy akkor is keressék fel az oltóközpontokat, ha egészségesnek érzik magukat, mert az oltással nemcsak magukat, hanem a környezetüket is védik.

Csehországban máig összesen 2026 olyan személyt tartanak számon, aki korábban már átesett a Covid-19 betegségen, és újból megbetegítette őt a koronavírus. Az új esetek számának csökkenése miatt az újrafertőződések száma is csak kis mértékben növekszik, és az újrafertőzöttek relatív előfordulási gyakorisága továbbra is alacsony – tájékoztatott a Cseh Állami Közegészségügyi Hivatal, amely azokat a személyeket sorolja az újrafertőzöttek közé, akik esetében az első és a másodszori megbetegedés között eltelt több mint 60 nap. A statisztikai adatok szerint a legtöbb embernél ez a köztes időszak több volt 132 napnál.

Milan Kubek, a Cseh Orvosi Kamara elnöke arról tájékoztatott, hogy

a cseh orvosok 83, a nővérek 75, az egészségügyi személyzetnek pedig a 70 százalékát oltották be eddig.

Leszögezte, hogy az orvosok, akik nem engedték magukat beoltani, döntő többségükben nem tartoznak az oltakozás ellenzői közé, hanem különféle komoly okuk van jelenlegi álláspontjukra. A koronavírus-járvány tavaly márciusi kitörése óta mintegy 77 ezer cseh egészségügyi dolgozó kapta el a koronavírust, köztük 12 ezer volt orvos.

Az egészségügyi tárca bejelentette, hogy a jövő héten három új oltási központ nyílik Prágában, Brünnben és Ostraván, ahol előzetes regisztráció nélkül is beoltják az érdeklődőket. Prágában hétfőtől már működik két ilyen oltási központ. Az egyik a vasúti főpályaudvaron, a másik pedig egy bevásárlóközpontban. Mindkét helyen nagy az érdeklődés, és a várakozási idő helyenként eléri a két-három órát is.

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Kapcsolódó hang

Levélben buzdítják oltásra a cseheket
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018