eur:
389.58
usd:
363.43
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Egészségügyi dolgozó egy koronavírus (SARS-CoV-2) elleni vakcinát tartalmazó fiolát tart a kezében, mielőtt beadná egy önkéntentes egy moszkvai kórházban 2020. szeptember 17-én. Az új vakcinát Szputnyik V néven regisztrálták és most kezdik a tömeges tesztelést.
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Újra lecsapott a járvány Moszkvára

Kényszerszabadságot hirdetett a moszkvai polgármester az orosz fővárosban. Szergej Szobjanyin a megugrott Covid-fertőzések miatt vezetett be szigorú korlátozásokat.

Június 15-19-e között nem kell munkába menni a moszkvaiaknak a hétfői ünnepnap után. Az idősek és krónikus betegségekben szenvedők pedig maradjanak otthon – közölte Szergej Szobjanyin. A moszkvai polgármester megtiltotta a bárok és éttermek nyitvatartását este 11 és reggel 6 között, bezáratta a plázák étkezdéit, a játszótereket és parkokat.

„Az elmúlt héten a koronavírus-fertőzések terjedése drámai módon komplikálta a helyzetet” - mondta szombati nyilatkozatában.

„Az újonnan azonosított esetek szintje elérte a tavalyi csúcsot”

– tette hozzá.

Moszkvában januárban, a legutóbbi Covid-19 hullám után oldották fel a korlátozásokat, miután úgy tűnt, elvonult a hullám.

Szobjanyin még néhány napja is azt mondta: a gyorsan növekvő esetszám ellenére sincs szükség új karanténra. A múlt héten az orosz napi fertőzések száma elérte a 10 ezret – ez három hónap után először fordult elő. Moszkvában pedig egy hét alatt a duplájára, több, mint 6700-ra ugrott a napi fertőzések száma, ami december óta a legmagasabb szám volt – írta a Bloomberg.

Az orvosok „sok, súlyosan beteg pácienről”, köztük fiatalokról számolnak be. A városi hatóságok több kórházi ágyat is elkülönítettek a Covid-19 betegek kezelésére – mondta a városvezető.

Küzdelmes az oltási program felfuttatása

A moszkvai helyzet kellemetlen hír Vlagyimir Putyin elnök számára, aki a múlt héten tartotta szülővárosában, Szent-Péterváron a szokásos nemzetközi gazdasági fórumot, amire 5000 vendéget hívtak meg. Putyin azt akarta sugallni, hogy Oroszország túltette magát a pandémián.

A moszkvai szigorításokat június 20-ig vezették be és egyelőre nem világos, hogy azon túl is érvényben maradnak-e. Putyin hasonló módon május első 10 napját nyilvánította munkaszüneti időszakká.

„A szünet csak akkor segít megbírkózni a növevő számú fertőzéssel, ha mindenki maximálisan óvatosan viselkedik. És persze, aktívabban kell folytatnunk az oltási programot” – mondta a moszkvai polgármester.

Oroszországban széles körben hozzáférhető a három hazai fejlesztésű vakcina, de a legtöbb lakos nem akarja magát beoltatni. Egyrészt általában szkeptikusak a védőoltásokkal szemben, másrészt sokan gyanakszanak arra, hogy az oltások nem hatékonyak és nem biztonságosak. Putyin, aki márciusban oltatta be magát, felszólította honfitársait, hogy kövessék a példáját. Egy függetlenségi napi ünnepségen, szombaton azt mondta, eddig 18 millió orosz polgár kapta meg az első dózist.

Tatjana Golikova, a pandémiára adott válaszintézkedésekkel megbízott miniszterelnökhelyettes szerint

a nyájimmunitás eléréséhez Oroszországnak 69 millió olyan lakosra van szüksége,

akinél megjelentek a koronavírus-antitestek, vagy azért, mert átestek a fertőzésen vagy azért mert megkapták a védőoltást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×