eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Izraeli tüzérségi egység Gázai övezetbeli célpontokat támad a gázai-izraeli határon 2021. május 17-én. A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet és Izrael között május 10-én este kezdődött rakétaháború, amelynek során légicsapásokban eddig 192 palesztin, köztük 58 gyerek vesztette életét Gázában.
Nyitókép: MTI/EPA/Atef Szafadi

Egy órát adott Izrael a menekülésre a gázai toronyházból

Izrael hétfőn újra masszív légicsapásokat hajtott végre a Gázai övezetben, és azt állítja, hogy a militánsok által használt alagutakat rombolt le. A konfliktus közben kiszélesedett a külföldi médiának otthont adó épület lerombolásával és a külföldi tüntetésekkel.

Több tucat izraeli légicsapással indult a háború második hete. Az izraeli erők azt mondták, hogy a Hamász militáns szervezet által a terület alatt fúrt „több száz kilométernyi alagútból” 15 kilométernyit megsemmisítettek. Az izraeliek szerint a Hamász a „Gázai Metró” néven is emlegetett alagutakban tárol fegyvert, mozgatja embereit Gázán belül, és csempész be utánpótlást Egyiptomból. Emellett „kilenc magasrangú Hamász-vezető otthonát támadták”.

Az izraeli offenzíva a polgári áldozatok folyamatosan emelkedő száma miatt masszív tüntetésekhez vezetett külföldön, Izraelben pedig összecsapásokat váltott ki a zsidó és a kisebbségi arab lakosság között.

A Defenseworld nevű védelmi témákkal foglalkozó portál közben posztolt egy képet az egyik gázai alagút bejáratáról, amelytől

mindössze 29 méterre található egy iskola és 60 méterre egy mecset.

Az izraeli légierő ezeket a bejáratokat is támadta.

A Hamász által irányított gázai egészségügyi minisztérium szerint hétfőre csaknem 200-nál járt a halottak száma – köztük volt 58 gyerek és 34 nő. Az izraeliek viszont azt állították, hogy 130 Hamász-harcost és az Iszlám Dzsihád csoport egyik parancsnokát is megölték.

A Hamász válaszul masszív rakétatüzet irányított Izraelre, és megszólaltak a légvédelmi szirénák Bershéba, Asdód és Askelon városokban. Az izraeli oldalon vasárnap tíze tették a halálos áldozatok számát. A mentők szerint Asdódban egy rakéta telibe talált egy épületet, és hárman könnyebben megsebesültek.

Vasárnap Gázában három épület dőlt össze az izraeli légicsapásokban, és palesztin hatóságok szerint legkevesebb 42 ember – köztük 10 gyerek – halt meg. Az izraeliek általában rövid idővel a támadások előtt figyelmeztetik a lakókat, hogy hagyják el az épületeket. Így tettek, amikor

szombaton egy órát adtak a távozásra, majd lerombolták a 11 emeletes al-Dzsalaa tornyot,

amelyben más médiumok mellett az AP amerikai hírügynökség és az Al-Dzsazíra arab és angol nyelvű hírtelevízió szerkesztősége volt.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt állította, hogy az épület „legitim célpont volt”, mert a Hamász irodáinak is otthont adott, az izraeli hadsereg pedig arra utalt, „bizonyítékokat gyűjtenek a Hamász jelenlétéről a toronyházban”.

Közben az egyik ott dolgozó újságíró elmondta, hogy csak egy lift működött és 60 magánlakást és több irodát kellett kiüríteni a légicsapás előtt. A liftet meghagytuk az időseknek és a gyerekeknek, mi a lépcsőn rohantunk le, és ha tudtunk, gyerekeket vittünk magunkkal – mondta az Al-Dzsazírának. A médium képviselője alkudozni próbált telefonon az izraeli hadsereggel, hogy ki tudja hozni a felszerelést. „Nem kaptok extra időt, már egy órával hamarabb szóltunk” – hangzott a válasz.

Az AP hírügynökség vezetése közben azt mondta: 15 éve dolgoztak az épületben, és nem látták nyomát a Hamásznak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×