INFORÁDIÓ
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid

izrael

gázai övezet

egyesült államok

rakétatámadás

Egy izraeli fegyvereladási üzlet borzolja a kedélyeket az Egyesült Államokban

Egy izraeli fegyvereladási üzlet borzolja a kedélyeket az Egyesült Államokban

A Gázában külföldi médiumoknak is otthont adó toronyház lebombázása után Biden amerikai elnök felhívta az izraeli kormányfőt és az újságírók védelmét sürgette. Közben azonban az Egyesült Államok olyan rakétákat ad el szövetségesének, amelyek romba döntötték az épületet.

Az izraeli légierő által szombaton Gázában megsemmisített toronyban ott volt az AP amerikai hírügynökség képviselete is, aminek nyomán Joe Biden amerikai elnök elszánta magát, hogy önmérsékletre intse szövetségesét.

Miközben a hazai és külföldi palesztin-párti tüntetések és kongresszusi képviselők révén is egyre nagyobb nyomás alá került, hogy határozottabban foglaljon állást, Biden hétfőn felhívta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt. A Fehér Ház szerint egy finoman megfogalmazott nyilatkozatot olvasott fel, amiben támogatta az Izrael és a Gázát uraló militáns Hamász közötti lehetséges tűzszünetet, de nem követelte az azonnali fegyvernyugvást.

„Az elnök bátorította Izraelt, tegyen meg mindent az ártatlan polgári lakosok védelmében” – állt a beszélgetés leiratában. Egy illetékes szerint a megfogalmazás tudatos: a Fehér Ház kitart amellett, hogy Izraelnek joga van megvédenie magát. Emellett Washington az ENSZ-ben háromszor is megvétózta a Biztonsági Tanács határozati javaslatát, amely „súlyos aggodalmát” fejezte volna ki a növekvő számú polgári áldozat miatt.

A Hamász rakéták sokaságával sorozta meg Izraelt, miközben a szomszéd pusztító légicsapásokkal válaszolt. A harcokban több mint kétszázan, döntő többségükben palesztinok haltak meg, miközben az izraeli áldozatok száma hétfőn tíz körül járt. Gázai illetékesek szerint döntő többségük polgári lakos és sok köztük a gyerek is, míg Netanjahu izraeli miniszterelnök azt ismételte, hogy „terrorcélpontokat” támadtak.

Közben Washingtonban Joe Biden azért van kényelmetlen helyzetben, mert el akarja fordítani az amerikai külpolitika fókuszát a Közel-Kelettől és inkább Kínára, Oroszországra, valamint a klímaváltozásra akar koncentrálni.

Fegyverkérdés

A Newsweek hírmagazin közben azt írta, hogy az Izrael számára a múlt hónapban jóváhagyott, 735 millió dolláros fegyvereladások tételei között szerepelnek azok a precíziósnak mondott eszközök is, amelyekkel Izrael többszáz gázai célpontot támadott.

Ezek között vannak a JDAM-nek – közös közvetlen támadó muníciónak – nevezett lőszerek, amelyek „okos bombákká” változtatják a rakétákat. Épp ilyen lőszerekkel rombolták le szombaton az Izraeli Védelmi Erők a gázai Al-Dzsalaa tornyot, amelyben magánlakások mellett ott volt az AP hírügynökség és az Al-Dzsazíra hírtévé helyi irodája is. A légicsapásban senki sem halt meg, mert Izrael előre szólt és sikerült mindenkit evakuálni.

A Newsweek megjegyzi, hogy a már jóváhagyott amerikai fegyvereladás része egy csütörtökön lejáró „revíziós időszak” – azaz a Fehér Háznak lehetősége van felülvizsgálni az ügyletet.

Az amerikai kormányszervek viszont megpróbálták elkenni a kérdést. Jen Psaki fehérházi szóvivő szerint a riportereknek a külügyminisztériumnál kell kutakodniuk, a minisztérium viszont ködösen fogalmazva azt mondta: egy szövetségi törvény miatt nem beszélhetnek nyilvánosan ellenőrzött export-szabályozás alá eső védelmi eszközök közvetlen kereskedelmi eladásairól”.

Bár Biden és mások bírálták Izraelt a médiaközpont megsemmisítéséért, 1999-ben a NATO-erők úgy bombázták le a Szerb Rádió és Televízió belgrádi székházát, hogy a támadásban 16-an meghaltak. Az érvelés az volt, hogy „meg kellett zavarni a Jugoszláv hadsereg parancsnoki és kommunikációs hálózatát”, továbbá az, hogy a jugoszláv médium „fontos szerepet játszott a koszovói lakosság elleni propaganda-háborúban”.

A NATO-szövetségesek közük Franciaország ellenezte a csapást, az Amnesty International jogvédő szervezet pedig háborús bűntettnek nevezte azt. A volt Jugoszláviával foglalkozó Nemzetközi Törvényszék jelentése szerint a tévészékház „legitim katonai célpont volt... a halálos áldozatok száma pedig nem volt aránytalanul magas”.

Nyitókép: Facebook
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018